BİLİM KURULLARI ÇALIŞTAYI 11-12 ARALIK 2021

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından 11-12 Aralık 2021 tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi konferans salonunda Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlıkları Bilim Kurulu üyelerinin yer aldığı Bilim Kurulları Çalıştayı gerçekleştirildi.

Çalıştay, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve ardından Kurumlarımızı tanıtan sinevizyon gösterimi ile başladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU yaptı. Kurum tarihinde böyle bir toplantının ilk kez gerçekleşmiş olmasının anlamlı olduğunun önemini vurgulayan Prof. Dr. HEKİMOĞLU, “Belki de en önemlisi ortak amaç için bir araya gelmiş olmamızdır. İnşallah yapacağımız faaliyetler bundan sonra hem ülkemizde hem de dünyada daha bir karşılık bulacak ve ülkemizin marka değerine katkı sağlayacaktır. 2019’dan itibaren burs politikamıza yeni bir açılım getirdik. Sadece tarih ve Türkoloji alanlarında değil, sosyal bilimlerin bütün alanlarında öğrenim gören öğrencilerimize burs vermeyi hedef edindik. Zira tarih bölümü öğrencisi yabancı dil okumalı, yabancı dil bölümü öğrencisi de tarih ve Türkoloji terminolojisini öğrenmelidir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. HEKİMOĞLU konuşmasını, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumunu kuran ATATÜRK başta olmak üzere bugünlere ulaşmamızı sağlayan tarihî şahsiyetlere şükranlarını ileterek ve çalıştayın başarılı geçmesini dileyerek bitirdi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN çalıştayda, Yüksek Kurumun teşkilat yapısı ve Bilim Kurulları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Dr. ERASLAN, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının proje ve çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

İki yıllık yoğun bir çalışma sonucunda Aşkın Dili YUNUS EMRE kitabını tamamladıklarını ifade eden Dr. ERASLAN: “Bu proje Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na girmiştir. İki yıllık yoğun bir çalışma sonucunda 2021 yılının da Cumhurbaşkanımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi hasebiyle Yunus Emre’ye öncelik verdik. Yunus Emre’nin hayatı Mustafa TATCI hocamız tarafından Türkçe metininin yazdırılması suretiyle 9 dile; içlerinde İngilizce, Japonca, Çince, Fransızca, Almanca, Arapça, Farsça, Rusça, Boşnakça dâhil olmak üzere birinci sınıf akademik nosyonu olan tercümanlarca çevrildi.’’dedi.

Çalıştayda Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel ÖZGEN de bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. ÖZGEN, Yüksek Kurumun Bütünleşik Bilgi Sistemi ve bilimsel çalışmalar koordinasyonu üzerine bilgiler verdi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Türk kültürünün farklı alanlarında çalışmalarını sürdüren, 25 Bilim Kurulu üyesinin katılımıyla Bilim Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 10 yeni üye ile birlikte başlayan Bilim Kurulu toplantısı, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN’ın kurum faaliyetlerini değerlendirdiği ve bilgilendirme içeren detaylı sunumu ile başladı.

Dr. ERASLAN sunumunda, Başkanlığımızın bilim başta olmak üzere düşünce, sanat, edebiyat, folklor, millî kültür alanlarında kaynak eserler tespit ettiğini ve bu alanlarda yayınlar hazırladığını vurguladı.

ERASLAN, Başkanlığımız yayınlarının 2019 yılında Türkiye Yazarlar Birliğinden iki ödül aldığını, “Kamu Yayıncılığı” dalında ödüle layık görüldüğünü kaydetti. Dr. ERASLAN, Hayat Ağacı adlı eserin yazarı Müjgân ÜÇER’e “Halk Kültürü” dalında ödül verildiğini belirtti. Dr. Zeki ERASLAN ayrıca, 2021 yılında Doç. Dr. Ahmet KESKIN’in Kurumumuz yayınları arasında yer alan Türk Kültüründe Alkışlar ve Kargışlar eserinin Bilkent Üniversitesi Oğuz TANSEL Türk Edebiyatı Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “2021 Oğuz Tansel Halkbilim Araştırma Ödülü”ne; Prof. Dr. Emine DİNGEÇ’in Osmanlı Sarayında At isimli eserinin ise Türkiye Bilimler Akademisi Uluslararası Akademi Ödülleri kapsamında “Sosyal Bilimler” alanında verilen “Kemal Karpat Özel Ödülü”ne layık görüldüğünü aktardı.

Dr. ERASLAN devam eden projelere de değindi. Şimdiye kadar 2021 yılının Yunus Emre yılı olması hasebiyle öncelikli olarak Aşkın Dili Yunus Emre kitabının 9 dile çeviri çalışmalarının tamamlanarak eserin dünya gençliğine sunulduğunu ifade etti.

Toplantıda Bilim Kurulu üyelerine, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN tarafından üyelik belgeleri takdim edildi.

Çalıştay, 12 Aralık Pazar günü bilim uygulama kolları toplantıları ile devam etti. Bilim Kurulu üyelerinin 2022 yılının bilimsel faaliyetlerine yönelik görüş ve önerileri tutanak altına alındı.

Son olarak Kurum Başkanları ve bütün bilim kurulu üyelerinin katıldığı “Kapanış ve Değerlendirme” oturumu yapıldı. Çalıştay, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Bilim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Cenk GÜRAY ve Prof. Dr. Murat Salim TOKAÇ’ın müzik dinletisi ile sona erdi.