Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Türkiye Felsefe Kurumu İş Birliği ile Düzenlenen “21. Yüzyılda Dünya Sorunları Karşısında Felsefe” Başlıklı Uluslararası Kongre Başarıyla Tamamlandı

Atatürk Kültür Merkezi Ba­şkanlığı ve Türkiye Felsefe Kurumu iş birliği ile düzenlenen “21. Yüzyılda Dünya Sorunları Karşısında Felsefe” başlıklı uluslararası kongre başarıyla tamamlandı.

İki gün süren ve birbirinden değerli bildirilerin sunulduğu kongrenin açılışı, 3 Ekim Perşembe günü Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılışa Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya Örs, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman MERT, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet KILINÇ, Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Ömer GÖK ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açış konuşmaları Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya Örs tarafından yapıldı.

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi açış konuşmasında Türkiye Felsefe Kurumunun 50 yıllık serüvenini anlattı. Kuçuradi, toplantının yapılmasını mümkün kılan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığına ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığına teşekkürlerini sundu. Bu düşünsel kutlamaya katılan ve emeği geçen herkese teşekkür ederek toplantının verimli geçmesini ve ülkemizin düşünce dünyasının gelişmesine katkıda bulunabilecek görüşlerin ortaya çıkmasını diledi.

Atatürk Kültür Merkezi Ba­şkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan açış konuşmasında, katılımcıları selamladıktan sonra Kurumumuzun bilim ve kültür alanında yürüttüğü çalışmalardan bahsetti. Eraslan, konuşmasında “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı”nda yer alan “Türk Masal Külliyatı”, “Çocuklar İçin Türk Masallarından Seçmeler” ve “Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çevirisi” projesi üzerinde durdu. Başkanlığımızın sadece panel, çalıştay, sempozyum, kongre değil özgün projelerle de bilim dünyasına katkıda bulunmaya devam ettiğini ifade eden Eraslan, Türkiye Felsefe Kurumu ile gerçekleştirilen bu kongreden beklentisini şu sözlerle ortaya koydu: “21. yüzyılda şu günlerde savaşın kol gezdiği, çoluk çocuk demeden on binlerce insanın katledildiği, haklının değil güçlünün hukukunun geçerli olduğu bir dünyada sunulan bu bildirilerin gerekli aksülameli ortaya koymasını temenni ediyorum.” Doç. Dr. Zeki Eraslan konuşmasını, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi’ye, yapılan çalışmalarda her türlü desteği ve imkânı sunan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya Örs’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederek tamamladı.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Ba­şkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz açış konuşmasında Türkiye Felsefe Kurumunun kuruluşunun ellinci yılını ve toplantıya ev sahipliği yapan 40. yılını geride bırakan Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığını kutladı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Ba­şkanı BE Prof. Dr. Derya Örs açış konuşmasında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun daha birkaç ay önce hizmete açılmış ve bundan böyle bilim, kültür, sanat ışığının burada yansıyacağını düşündüğümüz yeni yerleşkemizde bilim insanlarını ağırlamaktan büyük bir gurur ve onur duyduğunu ifade etti. Atatürk Kültür Merkezinin sosyal bilimler alanında çok kıymetli çalışmalara imza attığını aynı zamanda Türkiye’de aklın düşüncenin ve aydınlanmanın gerektirdiği çalışmalara öncülük ve önderlik eden kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Felsefe, bilim, sanat ve kültür arasındaki doğrudan ilişkinin geniş kitlelerin hayatına daha büyük katkılar verebilecek olan bu tür toplantıların kurumlarımızca severek ve isteyerek teşvik edilip desteklendiğini belirten BE Prof. Dr. Örs, “21. Yüzyılda Dünya Sorunları Karşısında Felsefe” başlıklı uluslararası kongrenin öncelikle ülkemizde düşünce dünyamıza, bilim dünyamıza yeni ve güzel katkılar vermesini diledi.

Açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi, “Değer ve Anlam: Çağımızı Anlama Çabasında Yol Gösterici İki Kavram (Value and Meaning: Two Benchmarks in the Endeavour to Understand our Times)” başlıklı açış konferansını verdi.

Açış töreninin sonunda Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya Örs ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi’ye çiçek ve hediye takdim etti.

İki gün süren ve ilgiyle takip edilen oturumlarda uluslararası ve ulusal düzeyde alanında temayüz etmiş isimler bildirilerini sundu. Kongreye yurt dışından Prof. Dr. Federico Mayor, Prof. Dr. Yersu Kim, Prof. Dr. Gabriel Vargas Lozano, Prof. Dr. William L. McBride, Prof. Dr. Luca Maria, Prof. Dr. Klaus Leisinger, Prof. Dr. Alexander Chumakov ve Prof. Dr. Richard Falk gibi felsefe alanında tanınmış isimler katıldılar.

Kongrenin kapanış konferansında Prof. Dr. Yusuf Örnek, “Türkiye Felsefe Kurumunun Dünya Problemlerine Bakışı (The Perspective of the Philosophical Society of Türkiye to World Problems)” başlıklı bildirisini sundu.

Kongre katılımcılara katılım belgelerinin takdimiyle son buldu.