Prof. Dr. Kemalettin KUZUCU

“Kültürümüzde Çay ve Kahve”

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının her hafta çarşamba günleri seçkin bir ismi ağırlamasıyla geleneksel hale gelen kültür söyleşilerinin son gününde Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu’yu konuk ettik.

“Kültürümüzde Çay ve Kahve” isimli söyleşi de çay ve kahvenin tarihine değinen Prof. Kuzucu, Türklerin çayı ilk defa Hunlar döneminde kullandığını, Anadolu’da ise çayın yüz elli yıldır varlık gösterdiğini belirtti. Çay ticaretinin Tanzimat’tan sonra Ermeniler ve Rumlar arasında arttığını ve Rize’den önce İstanbul, Bursa, Adana, Halep gibi şehirlerde devlet eli ile yetiştirilmeye çalışıldığını aktararak çayın ayrıca tıpta tedavide kullanıldığını söyledi.

Tarih boyunca çay ve kahve üzerine şiir, ilahi ve çay nâmeler yazıldığını aktaran Prof. Kuzucu, kahvenin Osmanlı’ya 1530’larda girdiğini ve İstanbul’a gelen her seyyahın eserlerinde kahveden bahsettiğini belirtti.

Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, Türk kahvesinin ayırt edici özelliklerini şu sözlerle aktardı: “Türkiye’de kahve yetişmiyor ama ‘Türk kahvesi’ ibaresi var. Türk kahvesinin kısık mangal ateşinde pişirilmesi, yandan çarklı olması,  şekersiz ve su ile içilmesi gibi özellikleri onu diğer kahvelerden farklı kılar. Ayrıca ‘telve’ ifadesini ilk kullanan Türklerdir.”

İlgiyle dinlenen söyleşi, Kurumumuz Başkan Yardımcısı Şaban Abak’ın, Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu’ya teşekkür edip günün anısına hediyesini takdim etmesiyle sona erdi. 

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından yedi ay boyunca düzenlenen Kültür Söyleşileri’ne bugüne kadar gösterdiğiniz ilgi, verdiğiniz destek için sonsuz teşekkür ederiz. Gelecek dönemdeki Kültür Söyleşilerimizde buluşmak dileğiyle.