Düşünce Hayatımızda Ve Kültürümüzde Dede Korkut Uluslararası Bilgi Şöleni

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Bayburt Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Düşünce Hayatımızda ve Kültürümüzde Dede Korkut Uluslararası Bilgi Şöleni” başarıyla gerçekleştirilirdi.

21 Mayıs’ta açılışı yapılan bilgi şölenine, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Belediye Başkanı Mete Memiş, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Bayburt Üniversitesi Yeni Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleşen bilgi şöleninin açılışında konuşan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, bir Oğuz bilgesi olan Dede Korkut’un milletimize, kültürümüze ve insanlığa eşsiz armağanı olan Kitab-ı Dedem Korkut’u yâd etmek, bu klasik eseri daha yakından tanımak ve onunla ilgili yeni okumalara kapı aralamak için Dede Korkut bilgi şöleninin düzenlendiğini söyledi.

Prof. Dr. Turan Karataş konuşmasını “Türk dilinin en güzel yadigârları arasında yerini alan bu metinler yüzyıllardır okunmakta ve dilden dile dolaşmaktadır. Anadolu’nun birçok köşesinde kaynağı Dede Korkut Kitabı olan nice yeni kıssalar, destanlar, hikâyeler vücut bulmuştur. Her Türk vatandaşının mutlaka okuması gereken bu harikulade hikâyeleri biz ahfadına miras olarak bırakan Dedem Korkut ile ilgili olarak burada iki gün boyunca konuşmalar yapılacak. Dede Korkut hikâyeleri insanımızın üzerinde tesir bırakmıştır. Bu bilgi şöleninin ülkemiz ve insanımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diyerek sonlandırdı.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise Dede Korkut Bilgi Şöleni’nin 15 yılı aşkın bir süredir Bayburt’ta Dede Korkut Şenlikleri düzenlenmesinden dolayı yapıldığını belirtti. Rektör Coşkun, “Dede Korkut’un soluğu bizim insanımızda hala yaşıyor. Dede Korkut,  kültürümüzle bütünleşmiş bir şekilde bizim adeta kanımız, damarımız gibi bir şeydir. Burada TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na Dede Korkut kitabına katkılarından dolayı fahri doktora verdik. Hisarcıklıoğlu, bize Dede Korkut’un Dresden nüshasını hediye ettiler. O kitaba baktığımda Bayburtlu bir Hacı Dede’nin bize zaman zaman kafiyeli bir şekilde anlattığı şeyleri gördüm. Hacı Dede’nin anlattıklarının Dede Korkut kitabında olduğunu anladım. O Hacı Dede’nin okuma yazması yoktu. Onun için diyorum ki Dede Korkut bizim insanımızın kültüründe soluk olarak hala var ve var olmaya devam ediyor. Dede Korkut’un hikâyelerinde yaklaşık 20-21 tane şehirden bahsediliyor. Bunlardan birisi de Bayburt’tur. Bu civarda Dede Korkut’a ait bir kültürlenme hadisesinin olduğu kaçınılmaz olarak bulunmaktadır. İnşallah bu bilgi şöleninde bunların bilimsel köklerine de inilecek ve bunlar değerlendirilecektir. Çok faydalı bir bilgi şöleni olacağını düşünüyorum. ”diye konuştu.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin ise bilgi şöleni açılış bildirisi sunumunu gerçekleştirdi.  Kaçalin, Dede Korkut hikâyelerinin Türk efkâr-ı umumiyesine nasıl tanıtıldığı, hikâyelerin, yazmalarının basım süreci ve hikâyeler ile İslam kaynakları arasındaki ilişkiyi anlattı.

Yedi oturumda yirmi üç bildirinin sunulduğu bilgi şöleni 22 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilen değerlendirme oturumunun ardından sona erdi.  Katılımcılara, etkinlik sonunda Bayburt’un tarihi ve turistik yerlerini tanıtıcı bir gezi düzenlendi.   Katılımcılar, Bayburt gibi kadim bir şehirde bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek bilgi şöleninde emeği geçenlere teşekkürlerini ilettiler.