Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Osmanlı Kitap Sanatları ve Musavver El Yazmaları: Yeni Örnekler” başlıklı sempozyum başarıyla tamamlandı.
21 Kasım 2024 tarihinde birbirinden değerli bildirilerin sunulduğu sempozyum, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Gülhane Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılışa Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Ömer GÖK, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriyya KURŞUN ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açış konuşmaları Prof. Dr. Serpil BAĞCI, Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Ömer GÖK, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriyya KURŞUN tarafından yapıldı.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serpil BAĞCI açış konuşmasında, sempozyumun ana fikri olarak tek bir el yazmasında yoğunlaşan araştırmaların katkıda bulunulması amacıyla tasarlanmış olduğunu belirtirken el yazmalarının tarihinin anlaşılmasının objenin kendisinden başlayarak bağlama doğru yayılan tartışmalar vasıtasıyla gerçekleşebileceğini belirtti. Prof. Dr. BAĞCI “Bir objenin yani mükemmel bir el yazmasının tanımlanması ve tanıtılması, ancak kitap tarihi, yazılı ve görsel kültür, edebiyat tarihi gibi birbirine yakın ama aynı olmayan bağlamlar içinde görülmesiyle değerli oluyor ya da bu tür bağlamların anlaşılmasına katkıda bulunacak şekilde yorumlanmasıyla.” dedi. Prof. Dr. Serpil BAĞCI, sempozyumun öneminin sunulacak el yazmalarının yanı sıra farklı coğrafyalarda farklı kurum ve akademik derinliklerde yetişmiş ve ürün veren bilim insanlarını bir araya getirmiş olmaktan kaynakladığını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Serpil BAĞCI Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesine teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Ömer GÖK açış konuşmasında, protokol ve katılımcıları selamlayarak Atatürk Kültür Merkezi 41 yıldır çok değerli işler hizmetler sunduğunu, devralınan bayrağı daha ileri taşımak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Kurumca yıl sonuna kadar 20’yi aşkın faaliyet gerçekleştirilmiş olunacağını belirten Dr. GÖK, “Bize emanet edilen kurumun amacına uygun işler, hizmetler yaptığımızı görüyorum.” dedi.
Böyle güzide bilim insanlarını bir araya getirmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Dr. Ömer GÖK kurumsal projelerden bahsetti. Masal Masal Türkiye Projesi’ne değinen Dr. GÖK, yıl sonuna kadar 25 masalın 8 farklı yabancı dilde yayına hazırlayıp uluslararası platformda sunulacağını, böylece Türk masallarının Türk çocuklarıyla Türk okurlarıyla buluşturmakla kalınmayıp dünya çocuklarına ulaştırılmış olacağını belirtti. Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetler Projesine değinen Dr. Ömer GÖK, 2023 yılında Fatih Sultan Mehmet ve Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 8 dile çevrildiğini Dışişleri Bakanlığımız marifetiyle yurt dışındaki okuyucu kitlesinin erişimine açıldığını belirtti. Sanat tarihi ile ilgili yeni tasarlanan Cumhuriyet Döneminde Türk Sanat Tarihi ve Türkiye Giyim Kuşam Platformu projelerine değinen Dr. GÖK, projelerin altyapısının hazır olduğunu, 2025 yılında somut çıktıları paylaşılmış olacağını sözlerine ekledi. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve görevlilerine teşekkürlerini sunan Dr. Ömer GÖK, bundan sonra da bu yolda daha güzel, daha verimli, daha kıymetli işleri hep beraber yapma temennisini ileterek sözlerine son verdi.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriyya KURŞUN açış konuşmasında, eski adıyla Soğuk Çeşme Askeri Rüştiyesinde katılımcıları ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Sempozyum ile ilgili olarak objelerin aslında içeriye doğru gitme meselesine bakılması gerektiğini, yazma eserlerin elit bir alan olduğunu ve uzun yıllar bilim insanlarının araştırmaları sonucunda yapılan çalışmaların birçok şeyin kanıtlarını ortaya koyduğunu ve bunun üzerinde çok durulması gereken bir husus olduğunu belirtti.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden bahseden Prof. Dr. KURŞUN, tarihi vakıflar üzerine kurulmuş bir üniversitenin sorumluluğunun büyük olduğunu, bu yüzden bu mekanların herkese tahsisli olduğunu sözlerine ekledi. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının kendileriyle iş birliği yapmalarından duyduğu mutluluğu dile getiren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. KURŞUN katkı veren herkese teşekkürlerini sunarak sözlerine son verdi.
Sempozyumda Prof. Dr. Günsel RENDA, Prof. Dr. Zeren TANINDI, Prof. Dr. Gülru NECİPOĞLU ve Prof. Dr. Çiğdem KAFESCİOĞLU oturum başkanı olarak yer alırken; Dr. Günseli GÜREL, Dr. Öğr. Üyesi Melis TANER, Prof. Dr. Bahattin YAMAN, Doç. Dr. Abdurrahim AYĞAN, Doç. Dr. F. Sinem ERYILMAZ, Nurefşan ÜLKER, Doç. Dr. Benedek PÉRİ, Doç. Dr. Aslıhan ERKMEN, Prof. Dr. Emine FETVACI, Dr. Öğr. Üyesi Şebnem TAMCAN PARLADIR, Dr. Sinem ERDOĞAN İŞKORKUTAN, Dr. Lâle ULUÇ ve Doç. Dr. Gülsen TEZCAN KAYA Osmanlı kültür sanat ortamının en önemli alanlarından biri olan el yazması kitaplar ile ilgili birbirinden değerli sunumlar gerçekleştirdi.
Sempozyum katılımcılara katılım belgelerinin takdimiyle son buldu.