“İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Konferansı” Etkinliğimiz Başarıyla Tamamlandı.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından Bayburt Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Konferansı” başarıyla tamamlandı.

Konferans 12 Mart Çarşamba günü Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Kurum tanıtım filmi gösterimiyle başladı. Etkinliğe Bayburt Valisi, Bayburt Belediye Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, İl Genel Meclisi Başkanı, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda akademisyen ile üniversite öğrencisi katıldı.

Açış konuşmalarında söz alan Bayburt Belediye Başkanı Mete MEMİŞ her mısrası vatan, millet, din ve Mehmetçik kokan İstiklal Marşımızın yazıldığı dönemi anlamanın önemine değindi. Ayrıca kapsayıcı ve kuşatıcı olmak gerektiğine değinerek hiçbir kimseyi ötekileştirmeden bir ve beraber olmamız gerektiğini belirtti. Son olarak Sempozyum’un gerçekleştirilmesi noktasında katkılarından dolayı Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Bayburt Üniversitesi personeline teşekkürlerini sundu.

 

Konuşmalarda söz alan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu TÜRKMEN ise Mehmet Âkif’in çok yünlü kişiliğine vurgu yaparak şairliğinin yanında boğazı yüzerek geçebilecek kadar usta bir yüzücü, iyi bir pehlivan ve dinî literatüre hâkim hafız bir kişi olduğunu belirtti. Programa katkılarından dolayı Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığına şükranlarını ileterek konuşmasını sona erdirdi.

Yoğunluğu nedeniyle programa katılamayan Kurum Başkanımız Doç. Dr. Zeki ERASLAN’ın konferansın başarılı geçmesi yönündeki iyi dileklerini aktaran Bilimsel Çalışmalar Müdür Vekili Dr. Hasan Ali ÇETİN ise “Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı olarak 1983 yılından bugüne değin Türk kültürünü ilgilendiren edebiyat, müzik, sanat tarihi, sahne sanatları, felsefe gibi pek çok alanda faaliyet yürütüyoruz. Bugüne kadar 800 civarında basılı kitap veya e-yayını yayımladık; 1000 civarında bilimsel etkinliği ya bizzat gerçekleştirdik ya da bugün olduğu gibi iş birliği yoluyla bu etkinliklerin içerisinde olduk.” dedi.  Âkif’in vatansever ve şair kişiliği üzerinde kısaca duran ÇETİN programa katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek etkinliğin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

 

Konuşmalar sonrası İstiklal Marşı ve Mehmet Âkif Ersoy hakkındaki konferansını icra eden Emekli Vali – Yazar Adnan YILMAZ, Mehmet Âkif’in gençlik yıllarından itibaren hayatında yer alan edebiyat ve düşünce dünyasındaki dönüm noktalarını ele aldı. Onun bakış açısını şiirlerden ve mütefekkirlerden alıntılarla yorumlayan YILMAZ, gençlere “Türkiye Yüzyılı” vizyonu yolunda tavsiyelerde bulunarak güçlü bir Türkiye geleceği konusunda duyduğu güveni dile getirdi. Gençlere çok okumaları ve gayret etmeleri tavsiyesinde bulunarak kendi kariyer geçmişinden örnekler verdi. İstiklal Marşı’nın yalnız geçmişe ait metin olmadığını, millî bilincin aktarımında önemli bir unsur olarak da hâlâ önemini koruduğuna vurgu yaptı. Her mısrasının gözyaşı barındırdığı başka bir millî marşın dünyada olmadığına dikkat çekerek birlik ve beraberliğimizin önemine değindi. Batının “böl, parçala ve yönet” politikalarına aldanmadan güzel ülkemiz için aşkla çalışmanın değerine vurgu yaptı. Sonrasında Âkif’in Millî Mücadele’ye verdiği maddi ve manevi destekleri anlatan YILMAZ, kendisine verilen birincilik ödülünü bağışlaması ve çeşitli noktalarda verdiği konferanslardan bahsetti. Hüseyin Cahit YALÇIN’ın “Âkif’in hayatı şiirlerinden daha önemlidir.” sözüne atıf yapan YILMAZ, sözlerinin sonunda Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığına ve üniversiteye programa desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Konferansın ardından Başkanlığımızın desteğiyle yayımlanan Adnan YILMAZ’a ait “Milletin Sesi Mehmet Akif ERSOY” adlı eser, katılımcılara hediye olarak takdim edildi.