“26. Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu”
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Mersin Üniversitesi iş birliği ile 19-22 Ekim 2022 tarihleri arasında Mersin’de Prof. Dr. Uğur ORAL Kültür Merkezi’nde “26. Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu” gerçekleştiriliyor.
19 Ekim 2022 günü saat 9.30’da İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başlayan açış töreni, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tanıtım filminin izlenmesi ile başladı. Açış konuşmalarında, Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Candan ÜLKÜ; Mersin Üniversitesinin 30. yılını kutladığını ifade ederek başladığı konuşmasında sempozyumun önemini vurguladı ve Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait özgün kazı verilerinin bilim dünyasına sunulacağını dile getirerek, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığına teşekkür etti ve sempozyumun başarılı geçmesini temenni etti. Ayrıca Bartın’daki maden kazasında vefat eden madencilere rahmet diledi.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taşkıner KETENCİ ve Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet ÇAMSARI konuşmalarında Sempozyumu hazırlayanlara ve katılımcılara teşekkürlerini ilettiler.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN konuşmasına, sempozyuma ev sahipliği yapan Mersin Üniversitesine teşekkürlerini dile getirerek başladı. Sempozyuma ev sahipliği yapan Mersin’in tarihten önceki devirlerden beri önemli bir yerleşim yeri olduğunu XI. yüzyılda Selçukluların, XIV. yüzyılda Karamanoğulları ve Ramazanoğullarının XV. yüzyılda da Osmanlı İmparatorluğunun hâkimiyetine geçtiğini söyledi. Dr. ERASLAN Mersin limanının Akdeniz’in en önemli limanlarından olduğuna dikkat çekti.
Dr. Zeki ARSLAN Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının tanıtım filminde de izlendiği gibi kültürümüzün çok geniş ve farklı alanlarında bilimsel araştırmalara ve çalışmalara katkıda bulunduğunu söyledi. Dr. ERASLAN ayrıca, Başkanlığın bu alanlarda çalışan kişi ve kuruluşları destekleyip onlarla iş birliği yaparak bu katkılarını sürdüren bir kurum olduğunu vurguladı ve Mersin’de böyle anlamlı bir sempozyum gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu ifade etti ve sempozyuma katılan bilim insanlarını tebrik ederek, sempozyumun faydalı ve verimli geçmesini temenni etti.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının kültür ve bilim dünyasındaki önemine değinen Dr. ERASLAN, Kurumun yayımladığı 500’ü aşkın kaynak eser ve verdiği akademik burslarla bilimsel çalışmaları desteklediğini ve kuruluşundan bu yana 900’ü aşkın kongre, sempozyum, çalıştay, panel düzenlediğini ve bugüne kadar 30 önemli projeyi tamamladığını ifade etti.
Dr. Zeki ERASLAN, Başkanlığın devam etmekte olan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı dâhilinde desteklenen “Türk Masal Külliyatı (Türkiye Sahası), Çocuklar İçin Türk Masallarından Seçmeler ve Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çevirisi” olmak üzere üç projesine dikkat çekerek bu projelerin kültür hayatımızdaki yerine değindi. Dr. ERASLAN, 2021 yılının Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi nedeniyle projenin ilk kitabının “Yunus Emre”ye ayrıldığını söyledi. Dr. ERASLAN, Aşkın Dili Yunus Emre adlı eserin Dış İşleri Bakanlığı ile iş birliği içerisinde pek çok ülkeye dağıtımının yapıldığını ve bu iş birliğinin sürdürüleceğini vurguladı. Ayrıca konuşmasında çeviri projesi kapsamında Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Aydın Sayılı, Cahit Arf, Mevlana, Cezerî Ahmet Yesevi, Mimar Sinan, Fuat Sezgin gibi önemli on sekiz şahsiyetin de hayat hikâyelerinin on üç dile çevrilerek dünya gençliğine tanıtılacağını söyledi.
Dr. ERASLAN Kurum olarak Anadolu’da Türklerin bilime, sanata ve kültüre olan katkılarının ortaya çıkarılmasının ulusal ve uluslararası camiada Türk kültürünün düşünsel zenginliğini tanıtılmasının ve Türk kültürünün medeniyet köprüsü olma özelliğinin ortaya çıkarılması amacının gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu paylaşarak, böyle kapsamlı bir sempozyumla Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait özgün kazı verileri ile Ortaçağ ve Türk Dönemi araştırmalarının bilim dünyasına sunulacağına olan inancını vurguladı.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN tarafından Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet ÇAMSARI’ya Aşkın Dili Yunus Emre eseri takdim edildi
Açış konuşmalarından sonra Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bir müzik dinletisi sundu. Ayrıca Güzel Sanatlar Fakültesi Sergi açılışı yapıldı.
Sempozyum ile Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait özgün kazı verileri ile Ortaçağ ve Türk Dönemi araştırmalarının bilim dünyasına tanıtılması amaçlanmaktadır. Sempozyumun ardından bildiriler, Başkanlığımızca yayınlanarak sanat tarihinin çeşitli dönem ve konularına ilişkin mesleki bir kaynak olarak bilim dünyasına sunulacaktır.
Üç gün sürecek olan Sempozyum dört ayrı salonda eşgüdüm halinde gerçekleştirilecek ve 208 katılımcı tarafından (2 yurt dışı, 206 yurt içi) 137 bildiri sunulacak olup, sosyal etkinlik kapsamında 22 Ekim cumartesi günü tarih ve kültür şehri Tarsus’a yapılacak gezi ile sona erecektir.