Aşık Veysel Dostları ‘Dünya Ozanı Âşık Veysel Sempozyumu
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından desteklenen sempozyum, Sivas Valiliği, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirildi. Programa, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Âşık Veysel’in oğlu Bahri Şatıroğlu, arkadaşları, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık programda yaptığı konuşmada, “Hiçbir kitap okumadan, hiç okula gitmeden, hayatı özümsemiş olduğu için Âşık Veysel’i ben bir kahraman olarak görüyorum. Sadece bir kahraman değil, aynı zamanda bir barış elçisidir. Çünkü Veysel, soy ve mezhep farklılığına ve ötekileştirmeye karşı çıkmış, insana insanca yaklaşmayı benimsemiş, herkese eşit mesafede güvenmeyi başarmış olduğu için kendisini bir barış elçisi olarak görüyorum.” dedi.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Karataş ise konuşmasında, “Veysel’in ölüm haberini duyduğumda ben ilkokul 4. sınıfa gidiyordum. Çocukluğumun boz bulanık hatıraları içinde berrak kalan hatıralardan biridir o gün yaşadıklarımız. Veysel’in ebedi hayata göç edişi yurt genelinde büyük bir hadise olmuştu. Sivas, gönül gözüyle gören ârif bir evlâdını kaybetmişti. Onu unutmuyorum, tek iletişim vasıtası olan radyoda, ajansta epeyce bu mesele konuşuldu. 1973’te Veysel’in ölümü, doğup büyüdüğü bu topraklarda yani bu yörenin içli insanın yüreğinde daha büyük bir acı oluşturmuştu. Babam, yorgun geçen günün ardından yorgunluğunu Ruhsâti ve Veysel’in türkülerini mırıldanarak atardı. Ondan duyduklarım belleğimde hâlâ izler taşımaktadır. Âşık Veysel dertli bir adamdır, ömrü çileyle yoğrulmuştur: “Dağlar çiçek açar, Veysel dert açar.” Derdi olmayanın sözünün de tesiri olmaz. Yavuz Bülent, Veysel için ‘kendini yetiştiren sihirli bir duadır’ der.” ifadelerine yer verdi.
Protokol konuşmalarının ardından Oturum Başkanlığını Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Araştırmalar Merkezi (CÜSAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Doğan Kaya’nın yaptığı panele geçildi. Panelde Gazeteci Yücel Yönal Âşık Veysel’in Haberleri, – Âşık Veysel’in oğlu Fahri Şatıroğlu, Veysel’in Ölüm Anı, – Araştırmacı Yazar Kutlu Özen, Aşık Veysel’in Yüz Kalıbının (MASK) alınması, Şair/Yazar Mustafa Birinci ise Veysel’in Sivas’ta Katıldığı Aşıklar Bayramı konularında bilgiler verdiler.
3 salon ve 6 ayrı oturumda devam eden sempozyumda ayrıca 27 konuşmacı bildiri sunarak Âşık Veysel’in hayatından kesitler aktardılar.