Prof. Dr. Talât Sait HALMAN
1 EKİM 2014
Ankara’nın kültür ve sanat hayatına bir katkı sağlamak amacıyla Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Kültür Söyleşileri”nin açılışı Türkiye’nin İlk Kültür Bakanı Prof. Dr. Talât Sait Halman ile yapıldı.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlik, Prof. Dr. Turan Karataş’ın açış konuşmasıyla başladı.
Prof. Dr. Turan Karataş, iletişim çağında insanların yaşadığı iletişimsizlik sorunları üzerinde durduğu konuşmasına: “Selamı, kelamı, sohbeti, edebi, ahlakı, vefayı, dostluğu yaşantımıza bir türlü dâhil edemiyoruz. Elimizdeki teknoloji harikası o ruhsuz makineden gözümüzü çevirip de insan hallerine bakamıyoruz, göz göze gelmekten kaçınıyoruz. İletişim çağında bir çeşit iletişimsiz kaldık. Eskilerin değişiyle ünsiyeti kaybettik. Benliğimizi büyüten suretimizi paylaşmak şimdi çok kolay. Gözlerimizin içine bakarak konuşmaya, birbirimizi dinlemeye ne kadar çok ihtiyacımız var.” sözleriyle devam etti.
Kültür Söyleşilerinin gerçekleştirilme amacı üzerinde de duran Prof. Dr. Turan Karataş, bu etkinlik vasıtasıyla değerli bir bilim insanı, bir sanatkâr, söz ehli bir bilge bir kişiyle yüzüne bakıp sesine kulak vererek doğrudan iletişim kurma imkânı sağlamak istiyoruz, dedi.
“Kültür Söyleşileri”nin ilk konuğu Talât Sait Halman konuşmasında, ülkemizin kültür ve düşünce hayatına dair değerlendirmelerde bulundu. Halman, bilimle gidilmeyen yolun sonunun karanlık olacağı ve Türkiye’nin yeni bir bilim serüvenine yönelmesinin gerekliliği üzerinde durdu.
Özgür düşüncenin önemini vurgulayarak konuşmasına devam eden Halman, ülkemizdeki akademik hayatın daha ileriye nasıl taşınması gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de araştırma üniversiteleri kurulması gerektiğini vurgulayan Halman, yaygın eğitimin yanısıra ülkenin bilim ihtiyacını karşılayıp dünya ile rekabet etmesini sağlayacak çok seçkin bir bilim adamı topluluğu yetiştirmek için gerekli adımların da atılmasının önemine işaret etti. Halman, Amerika’da halkın genel kültürünün azlığının, hatta cahilliğinin insanı hayrete düşürecek boyutlarda olduğunu, buna karşılık dünyanın en iyi bilim insanlarının orada olduğunu ve en çok patentin yine o ülkede alındığını hatırlatarak, seçkin bir bilim adamı topluluğu yetiştirmek üzere özel bir üniversite düzenlemesi yapılabileceğini söyledi.
Talât Sait Halman, yükseköğretim sistemi hakkındaki “Halman’ın Hülyaları” olarak adlandırdığı on iki düşünden bahsederek konuşmasına son verdi.
Kültür Söyleşileri etkinliğini Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Başkan Yardımcısı Ali Karaçalı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu uzman ve uzman yardımcılarının da aralarında bulunduğu çok sayıda seçkin davetli izledi.