Prof. Dr. Kurtuluş KAYALI
Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı: “Bağımsız Edebiyatçılara ve Entelektüellere İhtiyacımız Var”
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının her hafta çarşamba günleri seçkin bir ismi ağırlamasıyla geleneksel hale gelen kültür söyleşilerinde, bu hafta Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’yı konuk ettik.
“Türk Romanı ve Türk Sinemasından Kalkarak Flu Bir Türkiye Fotoğrafı Çekmeyi Denemek” isimli söyleşide Prof. Kayalı, 1930’lu yıllardan günümüze kadar birçok romanın ülkemizin tarihi gelişimi açısından ipucu verdiğini dile getirerek, Safahat’ı Türkiye’nin sosyal tarihi gibi okumak gerektiğine vurgu yaptı.
Tarık Buğra ve Kemal Tahir öeğinden yola çıkarak, iki yazarın da romanlarında Osmanlı’nın kuruluşundan Cumhuriyet’e kadar olan dönemi, birbirleriyle zıt bakış açılarıyla ele almalarına rağmen ortak nokta olan milli bakış konusunda birleştiğinin altını çizdi.
Türkiye’de çekilen bazı filmlerin geçmişte elitist tabaka tarafından hor görülmesine rağmen günümüzde değer kazandığından bahsederek film sektöründe 20 yıl önceye dönüş olduğunu aktardı. Prof. Kayalı, konuşmasının ardından dinleyicilerden gelen sorulara yanıt verdi.
İlgiyle dinlenen söyleşi, Kurumumuz Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş’ın, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’ya teşekkür edip günün anısına hediyesini takdim etmesiyle sona erdi.
Kültür Söyleşileri, 28 Ocak 2015 saat 16.00’da Ali Ayçil’in “Hakikat Şiirin Neresindedir?” başlıklı konuşması ile devam edecek.