Erdal ÇAKIR
“CÜMLESİNE OTURMAYAN BİR KELİME O CÜMLENİN FİTNESİDİR”
“Kültür Söyleşileri”nde bu hafta konuk olarak ağırladığımız şair Erdal Çakır, dinleyicilerine “Yeni Şiirimizin Kaynaklarından Türküler” başlıklı bir konuşma yaptı.
Erdal Çakır konuşmasında sözün ne olduğu üzerinde dururken insanın duyduğu ilk sözün “Ol” emri olduğunu, hayatın bir sözle başladığını ve insanın sözle birlikte yeniden yaratıldığını; ölümün bir yok oluş olmadığını söyledi.
Cümlesine oturmayan bir kelime o cümlenin fitnesidir, diyen Erdal Çakır konuşmasına, türküler bizim aidiyetimiz, diyerek devam etti.
Erdal Çakır, varlık sahnesine çıktığımız andan itibaren müziğin var olduğunu, kendi müziğine sahip olamamış bir müzisyende de bir problem görüleceğini dile getirdi.
Türküler üzerine konuşmasını devam ettiren Erdal Çakır şunları ifade etti: “Türküler gerçeğin izlerini taşır, türkünün içine girebilmek için yaratıldığı coğrafyayı bilmek, orada yaşamak gerekir. Türkülerin birçoğu kadın ağzıdır; kadın tarafından yakılmıştır. Bugün türkülerin anonimleşmesi zordur; çünkü günümüzde türküler hemen kayıt altına alınmaktadır.” dedi.
Erdal Çakır konuşmasının sonunda Türk şiirinde velayet sahibi olarak gördüğü Yunus Emre, Fuzuli, Şeyh Galip ve Sezai Karakoç’tan bahsederek, bu dörtlü sayesinde sözün başka bir mahiyet bir başka damar bulduğunu söyledi.
İlgiyle dinlenen konuşmanın ardından Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Şaban Abak, günün anısına Erdal Çakır’a hediyelerini takdim etti.