Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Türk Tarih Kurumu iş birliği ile düzenlenen “Edirne’de Osmanlı Kimliği ve Selimiye” başlıklı sempozyum başarıyla tamamlandı.
Başkanlığımız ve Türk Tarih Kurumu iş birliği ile Edirne Valiliğinin ev sahipliğinde “Edirne’de Osmanlı Kimliği ve Selimiye” başlıklı sempozyum 06 Kasım tarihinde Edirne’de Deveci Han Kültür Merkezi’nde açılış programı ile başlamıştır. Açılış programına Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal SOYTÜRK, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki ERASLAN, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel ÖZGEN ve Edirne Valisi Yunus SEZER ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılmıştır.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açış konuşmaları Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki ERASLAN, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel ÖZGEN tarafından yapıldı. Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Nilgün DOĞRUSÖZ DİŞİAÇIK ve Edvar Topluluğu katılımcılara Ali Ufki Bey’in Mecmua-i Söz adlı eserinden seçmelerden oluşan bir müzik dinletisi sundu.
Açış konuşmalarında söz alan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki ERASLAN protokol ve katılımcıları selamladıktan sonra; “Tarihi bir mekanda seçkin bilim insanlarıyla, alanında duayen bilen insanlarıyla bugün burada bu programı icra edecek olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmekle sözlerime başlamak istiyorum. Edirne’yi Osmanlı kimliğini ve Selimiye’yi konuşacağız ve bunu konuşurken gerçekten sahanın en önde gelen bilim insanlarını bugün Edirne Valiliğimizin ev sahipliğinde bir araya getirmiş olacağız ve kıymetli bilim insanlarının perspektifinden Osmanlı kimliğini, Edirne’yi ve Selimiye’yi eminim çok daha iyi tanımış olacağız”.
Eraslan, ilk olma özelliği taşıyan pek çok proje yürüttüklerini dile getirdi. Bunlardan birinin de Türk Masal Külliyatı Projesi olduğunu anlatan Eraslan, bu kapsamda İslamiyet öncesi dönemden bugüne Türkiye’ye ait masalları veri tabanında bir araya getiren “Masal Masal Türkiye” cep telefonu uygulamasının hayata geçirildiğine dikkati çekti.
Amacın dünya masal literatürüne Türk masallarını da dahil etmek olduğunun altını çizen Eraslan, şunları kaydetti:
“Hedefimiz dünya çocuklarının Türk masallarından haberdar olmasını sağlamak. Tabii bunu ancak bize ait masalları yabancı dillere çevirerek yapmanın mümkün olacağı bilinciyle Türk masallarını mevcut durumda Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça ve Farsçaya çevirmiş durumdayız. Aynı şekilde yıl sonuna kadar da Japonca ve İspanyolcaya çeviri süreci de tamamlanmış olacak. e-mağazalardan indirilebilen bu uygulamayı yabancı dillerde de yakın bir tarihte aratmak mümkün.
Daha şimdiden ülkemizde ve pek çok ülkeden bu uygulamanın cep telefonlarına indirilmeye başlandığını memnuniyetle müşahede etmekteyiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımızla imzaladığımız işbirliği protokolleriyle yakın bir tarihte bu cep telefonu uygulamasının milyonlarca çocuğumuza ulaşmasını sağlayacağız.
“Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çevirisi” projesinin başarıyla devam ettiğini ifade eden Doç. Dr. Zeki ERASLAN, Dışişleri Bakanlığı ile oldukça etkili bir iş birliği sonucunda hedef ülkelerdeki Büyükelçiliklerimiz ve üniversite kütüphanelerine söz konusu eserlerin ulaştırıldığını belirtti. Cumhuriyetimizin 100. yılında Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet’in yayınlandığını belirten Doç. Dr. ERASLAN, projenin bu yıl Farabi ve Cezeri ile devam edeceğini ifade etti.
Bu yıl Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na alınan “Cumhuriyet Dönemi Türk Sanat Tarihi Projesi”ne hazirunun dikkatini çeken Doç. Dr. ERASLAN, Cumhuriyet Dönemi’nde Türk sanat tarihini ansiklopedik bir mahiyette elektronik ortamda sunulması için hazırlık çalışmalarına başladığını belirtti.
Eraslan konuşmasını “Sempozyum süresince sunulacak tebliğlerin, tartışmaların, yine çok değerli konuşmacıların görüşlerinin sanat tarihi dünyasına büyük fayda sağlayacağına ve dolayısıyla bu sempozyumun verimli olacağına tüm kalbimle inanıyor, çok değerli bilim insanlarına ve siz kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyorum” diyerek bitirdi.
Protokol ve katılımcıları selamlayarak konuşmasını açan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel ÖZGEN, Edirne Valiliği ev sahipliğinde Deveci Han Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumda, Osmanlı medeniyetinin, imparatorluğun ikinci başkenti Edirne’de şekillendiğini, birçok kültürel ve mimari gelişimin bu topraklarda filizlendiğini söyledi.
Edirne’nin Osmanlı tarihindeki başkentlik döneminin, devletin bir cihan imparatorluğuna dönüşümünde son derece önemli bir evreyi teşkil ettiğini vurgulayan Özgen, Osmanlı kimliğinin bilimsel bir etkinlikte değerli uzmanlar tarafından ele alınmasının oldukça değerli olduğunu dile getirdi.
Özgen, inşasının 450’nci yılı kutlanacak Selimiye Camisi’nin Osmanlı sanatının en nadide örneklerinden biri olduğunu belirterek, “UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye’nin sadece Türkler için değil, dünya kültürü ve mimarlığı açısından yeri de hepimizin malumudur. Dolayısıyla bu anlamlı yıl dönümünde Selimiye’nin mimarlık, teknik ve sanat tarihi açısından incelenmesi diğer önemli bir konu olarak karşımızdadır.” dedi.
Doç. Dr. Aras NEFTÇİ’nin fotoğraflarıyla “İnşasının 450. Yılında Selimiye Külliyesi Fotoğraf Sergisi Açılışı” gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Selçuk MÜLAYİM tarafından Edirne ve Selimiye ile ilgili açılış konferansı verilmiştir.
İki gün süren ve ilgiyle takip edilen oturumlarda sanat tarihi, mimarlık, tarih alanında temayüz etmiş isimler bildirilerini sundu.
Toplu fotoğraf çekiminin ardından sempozyum katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi. 8 Kasım günü yapılan sosyal gezinin ardından sempozyum son buldu.