Başkanlığımız ve Türk Felsefe Derneği iş birliği ile düzenlenen “Vefatının 5. Yılında Prof. Dr. Necati ÖNER” başlıklı sempozyum başarıyla gerçekleştirildi.
Başkanlığımız ve Türk Felsefe Derneği iş birliği ile düzenlenen “Vefatının 5. Yılında Prof. Dr. Necati ÖNER” başlıklı sempozyum 12 Aralık 2024 tarihinde Ankara’da, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
1984-1990 yılları arasında Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüş olan Prof. Dr. Necati Öner, Türkiye’de felsefe, mantık ve düşünce tarihi alanlarında gerçekleştirdiği özgün çalışmaları ve akademiye kazandırdığı bakış açısıyla tanınan değerli bir bilim insanıdır. Prof. Dr. Necati Öner, vefatının beşinci yılı münasebetiyle Başkanlığımız ve Türk Felsefe Derneği iş birliği ile düzenlenen “Vefatının 5. Yılında Prof. Dr. Necati Öner” başlıklı sempozyum ile anıldı.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Türk Felsefe Derneği iş birliği ile düzenlenen sempozyum 12 Aralık 2024 tarihinde saat 10.00’da Ankara’da, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yerleşkesi Konferans Salonu’nda yoğun dinleyici katılımıyla açılışını yaptı. Sempozyum açılışına Eski Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Eski İçişleri Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay, Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, Türk Felsefe Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir, Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Gök ile Prof. Dr. Necati Öner’in değerli aile fertleri ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından katılımcılara “Kurum Tanıtım Filmi” ve Türk Felsefe Derneği Kurucu Şeref Başkanı Merhum Prof. Dr. Necati Öner anısına hazırlanan kısa video gösterimi sunuldu. Sempozyum ’un açılışında Kurum Başkanımız Doç. Dr. Zeki Eraslan selamlama konuşmalarında bulundu.
Başkanımız konuşmalarında Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının bilim ve kültür akademisi sorumluluğuyla Kurucu Başkanımız Prof. Dr. Aydın Sayılı ve yardımcısı Prof. Dr. Necati Öner’in bize bıraktığı mirası daha iyi noktalara taşımak için kurumumuzda görev yapan 28 bilim kurulu üyesiyle aldığı kararlarla, üniversiteler ve diğer kurumlarla çalışmalarını yürüttüğünü ve kültürümüzün pek çok alanında faaliyet gösterdiğini vurguladı. Doç. Dr. Eraslan, Kurumumuzun “Türk Masal Külliyatı” projesiyle Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirdiğine değinerek www.masal.gov.tr adresinden İslamiyet öncesinden günümüze masalımıza dair ne varsa bir veri tabanından ulaşılabildiğini, cep telefonu uygulamasıyla akademisyenlerimizin ve ebeveynlerimizin hizmetine ücretsiz sunulduğunu ifade etti. Doç. Dr. Eraslan konuşmasında şu hususları vurguladı: “Son iki yüz yıldır batı masallarıyla yetişen nesiller yerine artık bize ait bizden masallarla Anadolu irfanının yansıdığı bu masallarla çağın gerektirdiği teknolojiyle çocuklarımızın dünyasını şekillendirmek onlara ulaştırmak fevkalade önemlidir. Biz bu projede sadece ülkemize yönelik bir vizyon benimsemiş değiliz. Bilgiyi üretmek kadar bilgiyi paylaşmak ve son alıcısına kadar ulaştırmak da kıymetlidir. Bu bağlamda TBMM, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve en son Yüksek Kurum Başkanımızın destekleriyle MEB ile iş birliği protokolü imzaladık.”
Doç. Dr. Eraslan konuşmasının devamında, masalların 4 batı dili, 4 doğu dili olmak üzere 8 dile çevrildiğini aynı zamanda bu masalların yabancı dillerde seslendirilmesi ve ses dosyalarının uygulamaya yüklenmesinin devam ettiğinden bahsetti ve dünya masal literatüründe Türk masallarının da çok iyi bilinir olması amacımızdır, dedi. Doç. Dr. Zeki Eraslan, Kurumun bir başka gözde projesinin “Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çevirisi” projesi olduğunu, proje kapsamında tarihimizde iz bırakmış şahsiyetlerin öz yaşam öykülerinin 10 dile çevirisinin yapıldığını, metinlerin alanında temayüz etmiş bilim insanlarının fevkalade özgün çabalarıyla uluslararası çeviri standartlarında ortaya konulduğunu ve Dışişleri Bakanlığımızla iş birliği yapılarak hedef ülkelere ulaştırıldığını vurguladı. Cumhuriyetimizin 100. yılında İstanbul’un Fatihi ile İstanbul’un son kurtarıcısı Fatih Sultan Mehmed ve Mustafa Kemal Atatürk’ün bu projede buluşturulduğunu ve 10 dile çevrildiğini belirtti. Başkanlığımızın sadece panel, çalıştay, sempozyum, kongre değil Cumhurbaşkanlığımızın destekleriyle özgün projelerle de bilim dünyasına katkıda bulunmaya devam ettiğini ifade etti. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının yeni hizmet binasına yeni taşınmasına rağmen kısa vadede dört tane önemli etkinliğe imza attığını ifade eden Doç. Dr. Eraslan, bu programda bizimle iş birliği yapan Türk Felsefe Derneğine, kurum çalışanlarına, Necati Öner hocamızın muhterem aile fertlerine, bizimle birlikte olan çok kıymetli bakanlarımıza, başkanlarımıza, rektörlerimize teşekkür ediyor, programın başarılı olasını diliyoruz, diyerek konuşmasını tamamladı.
Türk Felsefe Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Yücel BAŞDEMİR, açış konuşmasında bu anlamlı toplantının burada yapılmasını mümkün kılan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığına ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığına teşekkürlerini sundu. Prof. Dr. Başdemir açış konuşmalarını, sempozyumun; değerli akademisyenlerimizin, Prof. Dr. Necati Öner’in in geride bıraktığı ilmi mirası, fikirlerini ve düşünce sistemini yeniden gözden geçirme, anlama ve geleceğe taşıma adına önemli bir kapı aralaması temennisiyle sonlandırdı.
Sempozyum kapsamında; Türk Felsefe Derneği tarafından her yıl verilen “Prof. Dr. Necati Öner Felsefe Ödülleri” de sahiplerine takdim edildi.
“Prof. Dr. Necati Öner Felsefe Ödülleri” kapsamında “Platon’un ‘İmkansız’ Estetiği ve Sanat” başlıklı teziyle 2024 yılı “En İyi Doktora Ödülü”ne layık görülen İhsan Gürsoy’a ödülünü Eski Millî Savunma Bakanımız Vecdi Gönül takdim etti.
“Tıp Felsefesi” adlı eseriyle 2024 yılı “Telif Eser Ödülü”ne layık görülen Prof. Dr. Şahin Efil’e ödülünü Eski İçişleri Bakanımız Prof. Dr. Beşir Atalay takdim etti.
“Nicholas Rescher’in Mantık İlmine Katkıları” adlı eseriyle 2024 yılı “Telif Eser Ödülü ”ne layık görülen Prof. Dr. Ahmet Kayacık’a ödülünü Atatürk Kültür Merkezi Başkanımız Doç. Dr. Zeki Eraslan takdim etti.
Charles Sanders Peirce’ten yaptığı “Felsefenin İlkeleri” adlı çeviriyle 2024 yılı “Çeviri Eser Ödülü ”ne layık görülen Prof. Dr. Mahbube Nazlı İnönü’ye ise ödülünü Türk Felsefe Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir takdim etti.
“Prof. Dr. Necati Öner Felsefe Ödülleri” takdim töreninin ardından Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan’ın başkanlığında yapılan “Hatıralarda Necati Öner” başlıklı açılış oturumu gerçekleştirildi. Bu oturumda BE Prof. Dr. Kenan Gürsoy: “Hocam Prof. Dr. Necati Öner”, Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın: “Hocam Necati Öner”, Prof. Dr. Şafak Ural: “Necati Öner ve Mantık” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Öğleden sonra da devam eden sempozyum kapsamında Prof. Dr. Sema Önal, Prof. Dr. Fulya Bayraktar ve Doç. Dr. Fatih Özkan başkanlığında üç oturum daha tertip edilmiştir.
Sempozyum katılımcılara katılım belgelerinin takdimiyle son bulmuştur.