BATI ANADOLU BEYLİKLER DEVRİ EĞİTİM, BİLİM VE KÜLTÜR GEZİSİ BAŞARIYLA SONA ERDİ.

Başkanlığımız, 06-11 Mayıs 2024 tarihleri arasında kültürel mirasımızın yerinde tespit edilmesi ve incelenmesi amacıyla Eskişehir, Kütahya, Afyon, Kula, İzmir, Tire, Birgi, Selçuk, Muğla güzergâhında “Batı Anadolu Beylikler Devri Eğitim, Bilim ve Kültür Gezisi” adıyla anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.

Geziye çeşitli üniversitelerin sanat tarihi bölümlerinden üniversitelerinin de önerisiyle seçilmiş 22 yüksek lisans ve doktora öğrencisi katıldı. Geziye Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Zeki BOLEKEN rehberlik etti. Katılımcılara Beylikler Dönemi’nin tarihî ve kültürel zenginliklerini keşfetme fırsatı verildi. Beylikler Dönemi’ne ait önemli eserleri yerinde görerek bilimsel çalışmalara ve araştırmalara dayalı bilgi ve görgülerine katkı yapılarak eşsiz bir deneyim yaşamaları sağlandı.

Gezi programı kapsamında ilk durağımız Sivrihisar oldu. 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilen, Anadolu’da ahşap direkli camilerin en büyüğü Sivrihisar Ulu Camii yerinde incelendi.

Sivrihisar Ulu Camii gezildikten sonra Kütahya’ya geçildi. Kütahya durağında sırasıyla Kütahya Kalesi, İshak Fakih Külliyesi, Kurşunlu Camii, II. Yakup Çelebi İmareti/Çini Müzesi, Vacidiye Medresesi, Arkeoloji Müzesi ziyaret edildi.

İkinci gün Kula’ya geçildi. Tarihî evleriyle Osmanlı kent dokusuna sahip ilçede grubumuza Kula Belediyesi’nden restoratör Zeynep PEHLİVANLAR ve sanat tarihçisi Ceren TÜRKEŞ eşlik etti.

Kula’daki Sungur Bey Hamamı, birbirinden güzel örnekleriyle tarihî Kula evleri ve özgün sokak dokusu, Beyler Evi, Süleyman Şah Türbesi, Kurşunlu Camii, Çukur Çeşme ziyaret edildi. Kula’daki programdan sonra Manisa’ya varıldı.

Heyetimiz Manisa’da ilk olarak Yazma Eserler Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Burada Sıfâtü’l-Haremeyn isimli minyatürlü el yazması yerinde incelendi.

Ardından Manisa Ulu Camii (İshak Çelebi Külliyesi), Saruhan Bey Türbesi, Muradiye Camii, Hafsa Sultan Camii’ne gidildi.

Rum Mehmet Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han gibi önemli tarihî mekânlar yerinde incelendi.

Gezimizin üçüncü gününde Birgi, Ödemiş ve Tire ziyaret edildi. Her üç ilçemizde de grubumuza Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet TOP eşlik etti ve Birgi gezimizin sonunda “Gevaş’tan Birgi’ye Kültür Köprüsü” başlıklı bir sunum yaptı.

Ekibimiz Birgi’de, Ataullah Efendi Medresesi, Birgi Ulu Camii ve İmam Birgivi’nin mezarını ziyaret etti.

Ödemiş’te ise Ödemiş Ulu Camii, Ödemiş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ve Çoban Dede Türbesi ziyaret edildi.

Ödemiş’in ardından Necip Paşa Kütüphanesi’ndeki yazma eserleri, Kütüphane Müdürü Ahmet Kılıç rehberliğinde yerinde inceleme imkânı bulduk.

Yahşi Bey Camii, Aydınoğlu Süleyman Şah türbesini ziyaret eden ekibimiz, Kuva-yı Milliye ve Zeybek Müzesi’nin ardından Tire’den ayrıldı.

Grubumuz ülkemizde bir ilk olan gece müzeciliği kapsamında Efes Antik Kenti’ni gezerek üçüncü günü tamamladı.

Gezimizin dördüncü günü Selçuk’ta Selçuk İsa Bey Camii, Alparslan Camii, Ayasuluk Kalesi, St. John/Aziz Yohannes Bazilikası ziyaret edildi. Selçuk’tan Balat’a geçen ekibimiz burada Balat İlyas Bey Camii, Miletos Antik Kenti/Balat Kenti’ni ziyaret etti. Milas’ta Firuz Bey Camii ve Beçin Kalesi yerinde incelendi.

UNESCO geçici miras listesinde yer alan ve Menteşeoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış olan “Beçin Antik Kenti”nde ekibimiz, Büyük Hamam, Mültezim Evi, Ahmet Gazi Medresesi Müzesi, Kızıl Han, Menteşe Mezarlığı, Yelli Camii, Bey Havuzu ve Antik Kuyu’yu  yerinde inceleme olanağı buldu.

Gezimizin beşinci gününde Muğla-Afyon rotası izlendi. Afyon’da ise Afyon Ulu Camii, Gedik Ahmed Paşa Camii görüldü.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet KILINÇ ve Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Ömer GÖK’ün de eşlik ettiği gezimizin son durağı olan Afyon’da, etkinlik boyunca paylaştıkları aydınlatıcı bilgilerle katkı sağlayan Arş. Gör. Serkan KILIÇ’a, Arş. Gör. Kubilay ARPACI’ya ve başta gezinin rehberliğini üstlenen değerli hocamız Dr. Öğr. Üyesi Zeki BOLEKEN’e teşekkür edildi. Geziye katılan tüm yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve Kurum çalışanlarımızla birlikte katılım ve teşekkür belgeleri takdim edildi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Ömer GÖK, buradaki konuşmasında geziyle ilgili olarak şunları söyledi: “Başkanlığımızın bu tür etkinlikleri desteklemekteki amacı medeniyetimizin, kültürümüzün ana dokularını, değerlerini genç bilim insanlarına yerinde incelemeleri için bir imkân oluşturmaktır. “Batı Anadolu Beylikler Devri Eğitim, Bilim ve Kültür Gezisi”, 06-11 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleşen unutulmaz bir deneyim ve etkinlik oldu. Bu özel gezi, kültürel mirasımızın derinliklerine inerek, tarihimizin ve kültürümüzün izlerini sürme fırsatı sundu. Geziye, üniversitelerin sanat tarihi bölümlerinden seçilmiş 22 yüksek lisans ve doktora öğrencisiyle birlikte önemli bilim insanları eşlik etti. Bu birikimli ekibin rehberliğinde, Beylikler Dönemi’nin zenginliklerini keşfetme şansı bulduk ufkumuz genişledi. Söz konusu döneme ait eserleri yerinde görme imkânı sayesinde, bilimsel çalışmalar ve araştırmalara dayalı bilgilerle yepyeni bakış açıları yakaladık. Gezi boyunca Sivrihisar’dan Muğla’ya kadar uzanan rotada birbirinden önemli tarihî mekânları ziyaret ettik. Her durakta, o bölgenin tarihî ve kültürel dokusunu yakından tanıma fırsatını elde ettik. Özellikle, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilen Sivrihisar Ulu Camii gibi önemli eserleri inceleyerek, geçmişimizin izlerini takip ettik. Değerli bilim insanlarıyla birlikte bu zenginlikleri keşfetme şansı veren başta Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN olmak üzere üst yöneticilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca etkinliğimizin gerçekleşmesinde katkısı olan tüm Kurum personelimize de teşekkür ediyorum.”dedi. Ardından sözü alan Yüksek Kurum Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet KILINÇ, Kurumlarımızın vizyon ve misyonları doğrultusunda gerçekleştirilen bu türden çalışmaları gönülden desteklediğini ifade etti. Gezinin akademik veçhesine vurgu yapan KILINÇ, her zaman kâğıt üzerinde yazışmalar dolayısıyla sürecine şahitlik ettikleri etkinliklerin bu kez fiilî olarak içinde bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu tür etkinliklerin, kültürel mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Etkinlik boyunca katılımcılara, eşlik eden değerli bilim insanlarımıza, sanat tarihi yüksek lisans ve doktora öğrencilerimize ve tüm emeği geçen kurum çalışanlarımıza teşekkür ederiz.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın öz görevi doğrultusunda yapılan ve çeşitli kamu kuruluşları ve akademik çevrelerce yoğun ilgi ile karşılanan gezinin, bu türden programlara örnek olmasını diliyoruz.