“Bütün Yönleriyle Abidin Paşa Sempozyumu” Etkinliği Başarıyla Gerçekleştirildi.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen Ankara’da ASBÜ Merkez Kampüsü bünyesindeki Güvercinlik Salonu’nda “Bütün Yönleriyle Abidin Paşa Sempozyumu” etkinliği 04 Mayıs 2023 tarihinde başarıyla tamamlandı.
Oldukça ilgiyle karşılanan program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, Kurum tanıtım filmi gösterimiyle başladı.
Açış konuşmalarında ASBÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Selçuk ÇOŞKUN projelendirdiği binada oturmamız hasebiyle daha önce düzenledikleri panelin
ardından sempozyum düzenleme ihtiyacı hissettiklerine değinerek katkıda bulunan ve destek olan Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığına teşekkürlerini iletti.
Ardından konuşan Kurum Başkanımız Sayın Dr. Zeki ERASLAN böylesine önemli bir toplantının böylesine önemli bir binada gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu dile getirirken AKM ve yürüttüğü çalışmalar hakkında kısa bilgiler verdi. Külliyatlar Serimizden ve iki önemli projemiz olan Türk Masal Külliyatı ve Çocuklar İçin Türk Masallarından Seçmeler’in yanı sıra 10 dilde çalışmaları devam eden Çeviri Projemizden bahsetti. Cumhuriyetin 100. Yılında Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet’in çeviri çalışmasının tamamlanacağını belirtti. Türkiye’nin kültür hazinesinin sadece yurt içinde değil yurt dışında uluslararası alanda da tanıtıldığına değindi. Abidin Paşa gibi entelektüel birikime sahip bir valinin çok yönlü kişiliğinin tanıtılması amacına yönelik sempozyumun yararına olan inancını dile getirerek programın başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Açılış programı Yüksek Kurum Başkanı Sayın Prof. Dr. Yüksel ÖZGEN’in konuşmalarıyla devam etti. Sayın ÖZGEN konuşmalarında otuz yıldır Ankara’da yaşayan biri olarak Ankaralıların zihninde Ankara’daki yer ve yol isimlerine yer alan tarihi şahsiyetler hakkında yeterince bilgi olmadığına değinerek tarihi şahsiyetlerin anlaşılmasındaki sempozyumun önemine vurgu yaptı. Şehrin önemli yerlerinin isimlerinin nereden geldiğine dair bağlantıların kurulmasına ve tarihi kişilerin bilinmesinin önemine değindi. Osmanlı modernleşmesi ve Cumhuriyetin altyapısını oluşturan kişilerin şehrin kimliğini oluşturduğunu belirterek Osmanlı ile bağının da göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Sayın ÖZGEN ayrıca Yüksek Kurum ve Bağlı Kurumların çalışmalarına değinerek ciddi ses getiren Atatürk Ansiklopedisi’nin süreci ve kapsamı hakkında kısa bilgiler verdi. Yüksek Kurum ve Bağlı Kurumların akademisyenlere sadece destek vermediğini aynı zamanda ilgili akademisyenlerin eğitim süreçlerinden de geçtiğinden bahsetti. Sosyal bilimlere gereken önem verilirse aydınlık yarınlara daha çabuk kavuşulacağını belirterek programa katkısı olan herkese teşekkürlerini sundu.
Sonrasında konuşan ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN ise Abidin Paşa’nın dini ve tasavvufi yönünün pek bilinmediğine değindi. Sivas ve Adana gibi birçok şehirdeki eserlerinin pek bilinmemesinden hatta içinde bulunduğumuz binanın bile ona ait olduğunun sonradan öğrenilmesinden dert yandı. Abidin Paşa’nın sosyoloji ve dil alanındaki çalışmalarına da değinerek beş dil bilen çok yönlü bir Osmanlı münevver ve mütefekkirinin günümüz içi örnek olması gerektiğini belirtti. Belki bir ilki başlattıklarını ancak bu tarz programların devamını getirmeyi planladıklarına değindi. Programda emeği geçen AKM ve Valiliğe teşekkürlerini iletti.
En son olarak Ankara Valisi Vasip ŞAHİN ise paydaş Kurumlara teşekkür ederek Ankara’ya hizmet etmiş büyük bir idarecinin yıllar sonra bir vefa göstergesi olarak hatırlanmasının önemine değindi. Böyle çok yönlü ve çalışkan Osmanlı idarecilerinin hatırlanarak entelektüel altyapımıza ve özgüvenimize değerli değerli katkılar sunacağını belirtti.
21 akademisyenin 4 oturumda birbirinden değerli sunumlarıyla gerçekleşen sempozyumun ardından tüm bildiri sahiplerine katılım belgeleri takdim edildi.