Uluslararası Hüseyin Sadettin Arel ve Türk Müziği Sempozyumu

Uluslararası
Hüseyin Sadettin Arel ve Türk Müziği Sempozyumu
13-14 Aralık 2017

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ile İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünün birlikte düzenlediği Hüseyin Sadettin Arel ve Türk Müziği Uluslararası Sempozyumu bugün saat 10.00’da İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Büyük Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

İÜ Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü müdürü Prof. Dr. Fikret Turan açış konuşmalarında; Hüseyin Sadettin Arel’in Türk müziğine, dolayısı ile Türk kültüne yaptığı katkıları dile getirdi. Prof. Turan, daha sonra Türkiyat Enstitüsünün kuruluşu, tarihçesi ve faaliyetlerine değindi. Atatürk Kültür Mekezi Başkanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen bu sempozyum ile kültürümüze hizmet edenlere vefa borcunun ödendiğini söyledi.

Daha sonra Kürsüye gelen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğr. Ü. Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz Dişiaçık konuşmasında; Arel’in Türk Müziği açısından önemine değindi. Sempozyumun hazırlık aşamaları ve yaşanan sıkıntıların el birliği ile nasıl aşıldığını anlatan Doğrusöz Dişiaçık, bu tür toplantıların bilim insanları ve sanatçılarının bir araya gelmesine vesile olduğunu söyledi. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Sayın Derya Örs, Atatürk Kültür Merkezi Başkan V. Sayın Zeki Eraslan ve Başkan Yrd. Sayın Şaban Abak’a bu tür toplantıların düzenlenmesine gösterdikleri ilgi ve destekleri için teşekkür etti.

TBMM’deki bütçe görüşmeleri nedeniyle sempozyum açılış törenine katılamayan Atatürk Kültür Merkezi Başkan Vekili Zeki Eraslan da gönderdiği mesajı ile toplantının başarılı geçmesini diledi. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da işlerinin yoğunluğu nedeniyle açılış törenine katılamadı.Açılış töreninin son konuşmacısı Av. Salih Nuri Tüzel’di. 94 yaşındaki Tüzel, Cumhuriyetimizle yaşıt olduğunu, Hüseyin Sadettin Arel’i yakından tanıdığını söyledi. Arel ile ilgili hatıralarını paylaşan Tüzel, O’nun insani vasıflarını ve Türk müziğine olan katkılarını anlattı.
 
Açılış töreninin ardından Prof. A. Bülent Alaner’in Başkanlığında 1. Oturum başladı. Prof. Ruhi Ayangil, Prof. Dr. Gözde Çolakoğlu, Doç Dr. Seyit Yöre ve Arş. Gör. Dilhan Koman Arel ve Türk müziği ile ilgili bildirilerini sundular.13-14 Aralık 2017 tarihlerinde, İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşecek olan ve 7’si yurt dışından olmak üzere toplam 41 akademisyenin katılacağı Hüseyin Sadettin Arel ve Türk Müziği Uluslararası Sempozyumu eş zamanlı olarak iki salonda gerçekleştirilecek ve Cuma günü öğleden sonra yapılacak olan değerlendirme ve kapanış konuşmalarıyla sona erecektir.20. yüzyılın ilk yarısında Türk müziğinin önde gelen isimlerinden birisi olan Hüseyin Sadettin Arel (1880-1955), besteci, müzik tarihçisi, yayıncı ve öğretmen olarak bu alana sayısız katkıda bulundu. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi, Arel’in kişisel kütüphanesinin, müzik notalarının ve kompozisyonlarının önemli bir bölümüne şu anda ev sahipliği yapmaktadır ve sempozyumun ana amaçlarından biri de Arel’in besteleri, eserleri ve genel mirası hakkında ileri araştırmaların ortaya çıkmasını sağlamaktır. Bu bağlamda, Arel’in besteleri, kurumsal faaliyetleri ve liderliği, yayınları, öğretileri, düşünceleri ve bilimsel eserleri ile Türk müziğinin güncel konuları üzerine yapılan betimsel, kuramsal ve karşılaştırmalı yeni ve özgün çalışmalar bildiriler halinde sunulacak, tartışılacak ve 2018 yılı içerisinde yayımlanarak araştırmacıların hizmetine sunulacaktır.