“Uluslararası Türk Dünyası Halı, Kilim ve Keçe Yaygılar Sempozyumu”nun Açış Töreni Yapıldı.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı iş birliği ile 26-28 Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul Dolmabahçe Sarayı Millî Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesinde “Uluslararası Türk Dünyası Halı, Kilim ve Keçe Yaygılar Sempozyumu” gerçekleştiriliyor.
Dolmabahçe Sarayı Millî Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesinde 26 Mayıs 2022 günü saat 10.30’da İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başlayan açış töreni, protokol konuşmalarıyla devam etti.
Millî Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet ÇAPOĞLU açış konuşmasına sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulunarak başladı. Prof. Dr. ÇAPOĞLU, “Uluslararası Türk Dünyası Halı, Kilim ve Keçe Yaygılar Sempozyumu”na bu tarihî mekânda ev sahipliği yapmaktan duydukları gururu dile getirdiği konuşmasında, Türk halı sanatı ve tarihi ile ilgili bilgilere yer verdi.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN konuşmasına, sempozyuma ev sahipliği yapan Millî Saraylar İdaresi Başkanlığına teşekkürlerini dile getirerek başladı ve katılımcıları Başkanlığın faaliyetleri hakkında bilgilendirdi. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının kültür ve bilim dünyasındaki önemine değinen Dr. ERASLAN, Kurumun kültürümüzün geniş yelpazesi içinde sanattan spora, felsefeden düşünceye önemli görevler yerine getirdiğini ve bir kültür akademisi niteliği taşıdığını belirtti. ERASLAN ayrıca, Kurumun yayımladığı 500’ü aşkın kaynak eser ve verdiği akademik burslarla bilimsel çalışmaları desteklediğini vurguladı. Dr. ERASLAN, “Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, kuruluşundan bu yana 900’ü aşkın kongre, sempozyum, çalıştay, panel düzenlemiş ve bugüne kadar 30 önemli projeyi tamamlamıştır.” şeklinde konuştu. Dr. ERASLAN, sonuncusu Kıbrıs Kuzey Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen “9. Türk Kültürü Kongresi”nin öneminden de söz etti.
Dr. Zeki ERASLAN, Başkanlığın devam etmekte olan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı dâhilinde desteklenen “Türk Masal Külliyatı (Türkiye Sahası), Çocuklar İçin Türk Masallarından Seçmeler ve Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çevirisi” olmak üzere üç projesine de konuşmasında yer verdi ve bu projelerin kültür hayatımızdaki yerine değindi. Dr. ERASLAN, 2021 yılının Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi nedeniyle projenin ilk kitabının “Yunus Emre”ye ayrıldığını söyledi. Dr. ERASLAN, Aşkın Dili Yunus Emre adlı eserin Dış İşleri Bakanlığı ile iş birliği içerisinde pek çok ülkeye dağıtımının yapıldığını ve bu iş birliğinin devam ettirileceğini aktardı. Ayrıca ERASLAN çeviri projesi kapsamında Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Aydın Sayılı, Cahit Arf, Mevlana, Cezeri, Ahmet Yesevi, Mimar Sinan, Fuat Sezgin gibi önemli on sekiz şahsiyetin de hayat hikâyelerinin dokuz dile çevrilerek dünya gençliğine ulaştırılacağını kaydetti.
Dr. ERASLAN, gelenekli Türk sanatlarından Türk halıcılığına dair bir külliyatın ilk kez Kurumumuz tarafından yayımlandığını açıkladı. Türklerin estetik, letafet ve zarafetini yansıttığı halı konusunda böyle bir sempozyumun ilim dünyasına katkı sağlayacağını ve sempozyumda sunulan bildirilerin akademik dergilerimizde yayımlanacağını belirtti. Dr. Zeki ERASLAN sempozyumda emeği geçenlere teşekkür ederek, sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Açış töreninde Prof. Önder KÜÇÜKERMAN, “Halının Yolculuğu ve Geleneksel Türk Evi” ile ilgili bir konferans verdi. Prof. KÜÇÜKERMAN, “Halı geometrik bir iletişim sistemidir.” dedi. Halının sadece yere serilen ve dokunan bir şey olmadığını, kültürel alt yapının bir ürünü olduğunu sözlerine ekleyen Prof. KÜÇÜKERMAN, halının büyük bir kültür kimliği olduğuna işaret etti.
Açış konferansı sonrasında, Dr. Zeki ERASLAN ve Prof. Dr. Ahmet ÇAPOĞLU tarafından sempozyum bünyesinde düzenlenen “Türk Halıcılığı Fotoğraf Sergisi”nin açılışı yapıldı.
“Uluslararası Türk Dünyası Halı, Kilim ve Keçe Yaygılar Sempozyumu”nda, Türk kültür tarihinin mirası, Türk medeniyetinin ve etnografyasının önemli maddi kültür ögeleri olan halı, kilim dokuma ve keçe yaygılar tüm yönleriyle ele alınıyor. Türk dünyasından halı, kilim, cicim-cacim-cecim, zili-sili, sumak, palas, kolan dokuma ve tepme keçe gibi teknikli sanatlarımız, geleneğe dayalı, el yapımı dokuma ve keçe sanatları olan yaygı, seccade, duvar ve kapı askısı, çuval, heybe, torba, çadır bağı, yük örtüsü, perde vs. eşyaları kapsamaktadır. Bu sanatlar ile ilgili tarihî ve teknik özellikler, belgeleme, hikâye vb. konularda bildiriler sunulacaktır.
Halka açık olarak yapılacak sempozyum, 12 ayrı ülkeden 19’u yurt dışından olmak üzere toplam 32 bilim adamının katılımıyla 6 oturumda gerçekleştirilecek ve 27 Mayıs günü saat 18.00’de yapılacak Kapanış Oturumu ile sona erecektir. 28 Mayıs günü “Millî Saraylar Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası”na gezi düzenlenecektir.