II. Uluslararası Türkiyat Sempozyumu
31 Ekim-2 Kasım 2014 tarihleri arasında Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın işbirliği ile düzenlenen “100. Yılında 1. Dünya Savaşı’nın Türk Edebiyatındaki Yansımaları” konulu II. Uluslararası Türkiyat Sempozyumu gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılış töreni Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörlük binasında yapıldı. Törene katılanlar arasında Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Boz, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Müdürü Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Ömer Çakır, Vali Yardımcıları, Rektör Yardımcıları, İl Müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler vardı.Törenin ardından açılış konuşmalarına geçildi. Sempozyuma desteklerinden dolayı Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Müdürü Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Ömer Çakır Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’na teşekkür etti.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş açılış töreninde yaptığı konuşmasında, “Temennim odur ki, burada iki gün boyunca kurulacak olan bilgi sofraları, şimdilik halihazırdaki insanları, bildirilerin yayımlanmasından sonra da okuyanları, savaş üzerine düşünmeye çağırır. İnsanlık hayrına bir bilinçlenmeye vesile olur.Yüz yıl önce; dini, ırkı, cinsi ne olursa olsun, heba edilen milyonlarca insanın; yakılan, yıkılan, yok edilen ocakların, yurtların acısını yüreğimizde duymaya aracı olmasını umut ediyorum bu toplantının. Bu hayırlı bilgi şöleninin, edebiyatın, her an, her konuda hayata yeni, farklı bir şeyler katacağını anlamaya, hatırlamaya vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mehmet Önal tarafından “Harp Edebiyatı Çalışmalarında Yöntem” konulu açılış bildirisi gerçekleştirildi. Öğleden sonra ise “1. Dünya Savaşı’nın Türk Edebiyatındaki Yansımaları’’na değinilen diğer bildirilerin sunumuna devam edildi. Sunum sonrası akademisyenlere katılım belgeleri takdim edildi. Sempozyuma katılan akademisyenlerle birlikte şehrin tarihi ve kültürel yerlerinin gezilmesinin ardından verilen veda yemeği sonrasında kapanış konuşmalarıyla birlikte program sona erdi.