“Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu” Etkinliği Başarıyla Gerçekleştirildi.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından Erzurum’da Atatürk Üniversitesi bünyesindeki 15 Temmuz Milli İrade ve Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilen “Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu” etkinliği 16 Kasım 2023 tarihinde başarıyla tamamlandı.
Oldukça ilgiyle karşılanan program Doğu Galeri Resim Ekibi tarafından hazırlanan “Ahmet Hamdi Tanpınar Resim Sergisi” sonrası saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ve Kurum tanıtım filmi gösterimiyle başladı. Ardından Ahmet Hamdi Tanpınar hakkında slayt şeklinde kısa bir film gösterimi icra edildi.
Açış konuşmalarında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Erdoğan ERBAY sergiye katkılarından dolayı serginin sanat danışmanı Fatih GÜR’e ve sempozyumu gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı personeline teşekkürlerini iletti.
Ardından konuşan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilaver DÜZGÜN Ahmet Hamdi Tanpınar gibi entelektüel birikime sahip ve çok yönlü bir kişiliğin tanıtılması için sempozyumun yararına olan inancını dile getirerek programın başarılı geçmesi temennisinde bulundu ve Atatürk Kültür Merkezi’nin böyle bir programı düzenlemesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Yoğun programı nedeniyle programa katılamayan Kurum Başkanımız Dr. Zeki ERASLAN’ın sempozyumun başarılı geçmesi yönündeki iyi dileklerini aktaran Bilimsel Çalışmalar Müdürü Evre ÇORUH Kurum çalışmalarımız hakkında kısaca bilgi vererek sempozyumun hazırlanmasında katkı sunan herkese teşekkür etti.
Açış konuşmalarında son olarak Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Turgut GÖĞEBAKAN söz aldı ve Üniversitelerinde böyle bir etkinliğin gerçekleştirilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek sunumları zevkle dinleyeceğini belirtti. Sempozyumun güzel geçmesi dileğinde bulundu.
Öğle öncesi düzenlenen ilk oturumun katılımcıları ve makale başlıkları şu şekildedir:
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mehmet Naci ÖNAL
Prof. Dr. Sıddıka Dilek YALÇIN ÇELİK – Edebiyat ve Resim Üzerine Bir İkili Okuma Denemesi: Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur’u.
Prof. Dr. Musa Yaşar SAĞLAM ve Prof. Dr. Osman DÜZGÜN – Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü Adlı Eseri Örnekleminde Çeviride Kültürel Yakınlığın Belirleyiciliği Üzerine.
Prof. Dr. İbrahim ŞAHİN – Tanpınar Tahkiyesinde İdeolojinin Kuruluşu ve Çöküşü.
Öğle sonrası düzenlen ikinci oturumun katılımcıları ve makale başlıkları ise şu şekildedir:
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Musa Yaşar SAĞLAM
Prof. Dr. Nesrin KARACA – Huzur ve Ülker Fırtınası Romanlarında Kadın-Müzik Etkileşimi.
Prof. Dr. Erdoğan ERBAY – Huzur’da Musiki.
Prof. Dr. Dursun Ali TÖKEL-Taze Çimen Rüyası: Tanpınar’ın Olağan Ötesi İmgeleri
Sunumların ardından bildiri sahiplerine katılım belgeleri ve Kurum yayınlarımızdan olan “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Eserlerinde Resim” adlı eser takdim edildi. Son olarak ise soru-cevap ve genel değerlendirme ile gerçekleşen kapanış kısmıyla program sona erdi.