Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Tarafından İbni Sina Hastanesinde “İbni Sina Tanıtım Köşesi” Yapıldı.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından İbni Sina Hastanesinde yapımı gerçekleştirilen “İbni Sina Tanıtım Köşesi”nin açılış töreni, 9 Aralık 2021 Perşembe günü Hasan Ali Yücel Konferans Salonu’nda yapıldı.
İbni Sina Köşesi, hastanede düzenlenen programla açıldı. 11. yüzyılda yaşayan ve tıp alanındaki çalışmalarıyla bilinen bilim adamı İbni Sina’nın adının verildiği köşede, onu tanıtan eserler de yer aldı. Bilim tarihçisi Prof. Dr. Esin KÂHYA’nın 32 yıllık çalışması sonucunda Türkçeye aktardığı ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının prestij yayınları arasında yer alan İbni Sina’nın El-Kanun Fi’t-Tıbb adlı eseri; Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR, İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Atilla ARAL, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent KAYAPINAR ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN tarafından köşeye konuldu.
Türk İslam âlimi, filozof ve hekim İbni Sina’nın tanıtımına yönelik olarak gerçekleştirilen tören, İbni Sina’nın hayatının anlatıldığı belgesel gösterimi ile başladı. Törenin açılış konuşmalarını ise Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR, İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Atilla ARAL, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent KAYAPINAR ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN gerçekleştirdi.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN yaptığı konuşmada, “İbni Sina Tanıtım Köşesi”nin açılış töreninde bulunmaktan duyduğu mutululuğu belirtti. Dr. ERASLAN, “Devletin farklı kurumları arasında kurulan güzel iletişim ve dayanışmayla İbni Sina’nın bu hastanede hem ismine yakışır şekilde kurumsallaşması hem de aidiyet duygusunun bu isimle kazanılması amacıyla düzenlenen bu etkinlikte yer almak bizi son derece mutlu etmiştir.” şeklinde konuştu.
Dr. Zeki ERASLAN Kurum faaliyetlerine de yer verdiği konuşmasında, Türk devlet ve düşünce hayatına yön veren kişilerin hayatını 9 dile çevirme projelerinin olduğunu ve buna Yunus Emre ile başladıklarını dile getirdi. ERASLAN ayrıca, “Biz şu an Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na da girmiş bir proje üzerinde çalışıyoruz. Türk devlet ve düşünce hayatına yön veren isimlerimizi, değerlerimizi 9 dile çevirme projemiz var. Bu sene Yunus Emre’nin hayatını 9 dile çevirdik. Bu diller arasında Çince, Japonca, Arapça, Farsça, İngilizce, Boşnakça, Almanca var. Bu isimler 18 kişilik bir isim listesi” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmalararının ardından “İbni Sina Tanıtım Köşesi”nin oluşmasına katkıda bulunan isimlere plaket verildi.
Tören, Prof. Dr. Esin KÂHYA’nın İbni Sina ile ilgili konferansı ile sona erdi.