Müzikten Masala Türk Kültürü Söyleşileri” Sona Erdi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından Brüksel Türk Büyükelçiliği, Türkiye İş Bankası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türk Maarif Vakfı’nın katkılarıyla 12-13 Kasım 2022 tarihleri arasında TOBB Brüksel Daimî Temsilciliği Konferans Salonunda “Müzikten Masala Türk Kültürü Söyleşileri” gerçekleştirildi.

TOBB Brüksel Daimî Temsilciliği Konferans Salonunda 12 Ekim 2022 günü saat 11.00’de Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlanan programda Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı Kurumları tanıtım videosu izleyicilere gösterildi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN, öncelikle böyle güzel ortamda böylesine içeriği zengin bir programla Brüksel’de olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başladı.

ERASLAN konuşmasında, Başkanlığımızın kültürümüzün çok geniş yelpazesinde görev, yetki ve sorumluluk üstlenmiş anayasal bir bilim ve kültür akademisi olduğundan bahisle, sanattan spora, mimariden sanat tarihine, müzikten edebiyata kültürümüzün çok geniş yelpazesinde faaliyetlerle hem yurt içinde hem de yurt dışında kültürümüzün tanıtımı için çalışmalara devam edileceğini vurguladı.

Başkanlığımızın kuruluşundan bugüne gerçekleştirdiği 950’yi aşkın ulusal ve uluslararası sempozyum, kongre, panel, çalıştay ve 500’ü aşkın kaynak eser yayımlayarak bilim ve kültür dünyamıza yaptığı önemli katkıları ortaya koyan ERASLAN, ilk kez Başklanlığımız tarafından 2014 yılında tam metin olarak yayımlanan İbn-i Sina’nın El Kanun Fit Tıbb adlı eseri ile Kurumumuzun bilim dünyasına kazandırdığı Bestekarlar Külliyatı ile Halıcık Külliyatını bahsederek konuşmasını sürdürdü.

Dr. ERASLAN ayrıca, Atatürk Kültür Merkezinin yürüttüğü Türk devlet ve düşünce hayatına yön veren Türk büyüklerimizin hayatlarını 9 dile çevirme projesi ile bu proje kapsamında 2021 yılında Yunus Emre’nin gerek UNESCO, gerekse Cumhurbaşkanlığımız tarafından Yunus Emre ve Tükçe Yılı ilan edilmesi dolayısıyla projeninin ilk çıktısı olarak hazırlanan ve Mustafa TATÇI tarafından kaleme alınan Yunus Emre: Aşkın Dili adlı eser hakkında katılımcılara bilgi verdi. Eraslan konuşmasının devamında bahsi geçen eserin, Dışişleri Bakanlığımızla yürütülen iş birliği ile ilgili hedef ülkelere ulaştırıldığı bilgisini paylaşarak, projenin 2022 yılında Aydın Sayılı ve Cahit Arf, 2023 yılında ise Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet ile devam edeceğini aktardı.

Dr. Zeki ERASLAN, Brüksel Türk Büyükelçiliği, Türkiye İş Bankası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Maarif Vakfı’nın etkinliğimize sağladığı katkılara ve Kurum çalışanlarının özverili çalışmalarına teşekkür edip programın başarılı geçmesi temennisinde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

T. C. Brüksel Geçici Maslahatgüzarı  Çiğdem SAY, Atatürk’ün milli mücadele döneminden itibaren milli kültürümüzün korunması için çaba sarf edip cumhuriyetimizin kurulmasının ardından Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumunu kurmasından bahsederek başladığı konuşmasına kültürel mirasımızın yurt dışındaki temsilciliklerimiz vasıtasıyla ilgili ülkelerde anlatıldığını, kültürel benzerliklerimizin ve farklılıklarımızın ilişkilerimizde bir köprü oluşturması için çalışıldığını ifade ederek konuşmasını sürdürdü.

SAY,  Anadolu topraklarından çıkmış olan şiirlerin,  masalların, şarkıların işleneceği ‘’Müzikten Masala Türk Kültürü Söyleşileri’’nin Atatürk’ü andığımız 10 Kasım’ın akabinde Brüksel’de gerçekleştirilmesinin anlam ve öneminin altını bir kez daha çizmek istediğini ifade ederek, bu değerli etkinlik için başta Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN ve emeği geçen tüm Başkanlık yetkililerine, tüm paydaş kuruluşlara, akademisyenlere, ev sahipliği yapan TOBB Brüksel Temsilciliğine ve katılımcılara teşekkürlerini sunarak konuşmasına son verdi.

Çiğdem Say’ın ardından Açış konuşmasını yapan AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal BOZAY, kültürümüzün  aktarımının öneminden bahsederek bu aktarımda ebeveynlerin rolü ile ilgili ülkelerin temsilciliklerine düşen önemli görevlerin önemi üzerinde durduğu konuşmasını kültür aktarımda izlenecek yolların neler olabileceği üzerinde durulması gerektiğini vurgulayarak sürdürdü.

BOZAY, konuşmasının devamında bu tür faaliyetleri arttırılmasının öneminden bahsederek etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasına son verdi.

Açış konuşmalarının ardından Kurum Başkanımız, T. C. Brüksel Geçici Maslahatgüzarı  Çiğdem SAY ve AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal BOZAY’a Aşkın Dili YUNUS EMRE seti ile Çocuklar İçin Türk Masallarından Seçmeler I-II projeleri kapsamında yayımlanan 2 masal setini hediye etti.

Etkinliğin ilk günü ‘‘Müzikten Masala Türk Kültürü Söyleşileri’’ adlı etkinlikler kapsamında Mehmet Tahir İKİLER “Gelenekli Türk Tiyatrosu: Meddah, Karagöz ve Kukla” başlıklı kukla gösterisini gerçekleştirdi. 

Günün son etkinliği olarak da Prof. Dr. Murat Salim TOKAÇ-Prof. Dr. Cenk GÜRAY tarafından “Anadolu’dan Müzikli Hikayeler” başlıklı geleneksel Türk müziğimizin güzide eserlerini seslendirdiler.

Etkinliğin ikinci gününde,  Dr. Öğr. Üyesi Mustafa TATÇI tarafından Kurumumuz “Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çevirisi Projesi”nin ilk eseri olan Aşkın Dili YUNUS EMRE kitabı ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi.

Halka açık olarak yapılan söyleşiler, 13 Kasım 2022 Pazar günü Kemanist Leyla DURU ve piyanist Çağıl Cansu ŞANLIDAĞ tarafından verilen müzik resitali ile sona erdi.