Âşıklar ve Meddahlar Çalıştayı Gerçekleştirildi.

 

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliği ile 15 Kasım 2022’de Ankara’da Âşıklar ve Meddahlar Çalıştayı  düzenlendi.

15 Kasım 2022 günü saat 10.00’da İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başlayan açış töreni, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tanıtım filminin izlenmesi ile başladı. Açış konuşmalarını, Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Adem Uzun, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu ve âşıklık geleneğinin öncülerinden Âşık Kul Nuri gerçekleştirdiler.

Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Adem Uzun, konuşmasına İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde yaşanan terör olayından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı ve ülkemizin bir daha böyle olaylarla karşılaşmaması temennisinde bulundu. Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Adem Uzun Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının kendisinin küçük fakat yaptığı işlerin oldukça büyük olduğunu ve Âşıklar ve Meddahlar Çalıştayı ile genç kuşaklara bu geleneğin aktarılmasında kurum olarak rolümüzün olmasından duyduğu mutluluğu ifade etti ve  Çalıştayın başarılı geçmesini diledi.

Âşıklık geleneğinin günümüzdeki en önemli değerlerinden birisi olan Âşık Kul Nuri konuşmasında böyle seçkin bir akademik dünyanın içerisinde olmaktan gurur duyduğunu dile getirerek, âşıklar olarak toplumun sözcüleri olduklarını söyledi. Âşık Kul Nuri âşıklığın temelini Türk kültür ve inanç sisteminden aldığını ve kendilerinin Karacaoğlan, Köroğlu, Âşık Sümmani, Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova gibi büyük halk âşıklarının izinden gittiklerini söyledi ve Türk milleti var oldukça âşıklık geleneği devam edecektir dedi.

Açış töreni Bilim Kurulu üyemiz Mehmet Tahir İkiler’in Nasrettin Hoca kuklası ile yaptığı meddahlık gösterisi ile devam etti. İkiler sahneye Halk Ozanı Âşık Zeki Erdali’yi davet etti. Âşık Zeki bağlaması ile izleyenlerin beğenesini topladığı mini bir konser verdi.

Âşıklar ve Meddahlar Çalıştayı ile alanın usta sanatçı ve akademisyenleri bir araya gelerek genç kuşaklara bu geleneğin aktarılmasına öncülük edecek yeni fikir ve uygulamaları ortaya çıkardılar. Böylelikle Âşıklık ve Meddahlık geleneğinin kuşaktan kuşağa aktarılması ve bir vizyon oluşturacak biçimde korunması ve sürdürülebilir politikalar üretilmesi sağlanmaya çalışılmıştır.

Çalıştay değerlendirme oturumu ve katılımcılara katılım belgesi takdimi ile sona erdi.