Osmanlı Başkentleri Eğitim, Bilim ve Kültür Gezisi Başarıyla Sona Erdi.

Başkanlığımız, 8-14 Temmuz 2023 tarihleri arasında Edirne, İstanbul, Bursa, İznik, Bilecik gibi Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli başkentlerini keşfetmek amacıyla düzenlenen ve kültürel mirasımızın yerinde tespit edilmesi ve incelenmesi amacıyla “Osmanlı Başkentleri Eğitim, Bilim ve Kültür Gezisi” adıyla düzenlenen anlamlı bir etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Geziye çeşitli üniversitelerin sanat tarihi bölümlerinden üniversitelerinin de önerisiyle seçilmiş 22 yüksek lisans ve doktora öğrencisinin yanı sıra geziye rehber olarak katılan Marmara üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı ve AKMB Bilim Kurulu Üyesi tarihçi Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu’nun mihmandarlığında gerçekleştirilen gezi, katılımcılara Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetme fırsatı sağladı. Etkinlik, katılımcıların Osmanlı dönemine ait önemli eserleri yerinde görerek bilimsel çalışmalara ve araştırmalara dayalı bir deneyim yaşamasını hedeflemekteydi. Gezinin Edirne ve İstanbul etaplarına Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Arş. Gör. Zeki Boleken, Arş. Gör. Serkan Kılıç ve Kubilay Arpacı rehberlik ettiler.

Gezi programı kapsamında ilk durağımız Edirne oldu. Selimiye Cami, Eski Cami, Üç Şerefeli Cami, Rüstem Paşa Kervansarayı, 2. Beyazıt Külliyesi, Muradiye Camii, Edirne Sarayı, Karaağaç Tren İstasyonu, tarihi köprüleri ziyaret ettik. Edirne Sarayı gezimize Milli Saraylar Edirne Sarayı Başkanı Mertcan Polat gruba eşlik ettiler.

İkinci günümüzde İstanbul’a geçtik ve iki gün ayırdığımız İstanbul ziyaretimizde konuklarımız Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Camii Kebir-i, Sultanahmet Meydanı, Sultanahmet Camii, Türk İslam Eserleri Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Kadırga Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Küçük Ayasofya Camii, Süleymaniye Külliyesi, Rüstem Paşa Camii, Beyazıt Camii gibi önemli tarihi mekanları yerinde inceleme şansı buldular. İstanbul gezimizin ikinci gününde tüm konuklarımız Üsküdar Belediyesi Halkla ilişkiler Müdürü Hüseyin Hilmi Erdem’in  destekleriyle Üsküdar Valide Sultan Gemisi ile Boğaz Turu’na katıldılar.  İstanbul gezimizde Topkapı Sarayı Başkanı İlhan Kocaman’ı Dr Zeki Eraslan makamında ziyaret ettiler. Dolmabahçe Sarayı Başkanı Osman Celaleddin Urhan ve Milli Saraylar resim Müzesi Müdiresi Gülsen Sevinç Kaya gruba rehberlik ettiler.

Dördüncü gün rotamızı Bursa’ya çevirdik ve Yıldırım Medresesi, Beyazıt Türbesi ve Camii, 1. Mehmed Külliyesi, Irgandı Köprüsü, Koza Han, Orhan Camii, Bursa Ulu Camii, Kapalı Çarşı, Osman Gazi Türbesi, Orhan Gazi Türbesi, Şehzade Mustafa Türbesi, Muradiye Külliyelerini ziyaret ettik.

Gezimizin beşinci günü İznik’e geçtik. Burada bizlere Müze Araştırmacısı Osman Yurteri eşlik ettiler.  İznik Ayasofyası, Orhan Cami, İznik Hacı Özbek Cami, Yeşil Cami ve Nilüfer Hatun İmareti, İznik Çini Fırınları Kazı alanını Hakan Arlı rehberliğinde ziyaret etme fırsatı bulduk. İznik Çini Fırınları Kazı Başkanı Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı İznik Müzesi’nde gruba son derece yararlı bilgiler aktardı. 

Son günümüzde ise Bilecik’e uğradık ve Şeyh Edebali Türbesi, Bilecik Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi, Ertuğrul Gazi Türbesi,  ziyaret ettikten sonra Ankara’ya hareket ettik.

Ankara’ya varışımızın ardından Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan ve Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu tarafından tüm konuklarımıza katılım belgelerini takdim edildiği bir törenle gezimizi sonlandırdık. Bilimsel Çalışmalar Müdürü Evre Çoruh, İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Müdürü Dursun Şen, Strateji Müdürü Bedriye Yüksel, Kütüphane Müdürü Hale Durlu, Şef Berrin Eray, Uğur Bozdemir, Yüksek Kurun İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı Hüseyin Yakar ve Mali Hizmetler Uzmanı Sevilay Yüksel de gezimize katılan kurum çalışanlarımız arasındaydı.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan geziyle ilgili olarak, “Amacımız medeniyetimizin, kültürümüzün ana dokularını, değerlerini genç bilim insanlarına fark ettirmek için bir imkân oluşturmak. Kurum olarak görevimiz Türk kültürünün ve kimliğinin her nakşını, her unsurunu tanıtmaktır. Bunu kitap yayımlamak, dergi çıkarmak suretiyle yaptığımız gibi, kültürel gezilerle zenginleştirmek ve etkili hâle getirmek istiyoruz.” dedi.

Bu önemli etkinlik sayesinde katılımcılar, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentlerindeki tarihi ve kültürel zenginlikleri yerinde inceleme fırsatı buldu. Aynı zamanda Değerli Bilim insanlarımız; Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu, Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı, Osman Yurteri, Hakan Arlı, Arş. Gör. Zeki Boleken, Arş. Gör. Serkan Kılıç ve Kubilay Arpacı’nın uzmanlığından yararlanarak bilimsel bir perspektifle Osmanlı dönemini daha iyi anlama ve değerlendirme imkanı elde etti.

Etkinlik boyunca katılımcılara eşlik eden bilim insanlarımıza, Milli Saraylar İdaresi Başkanı Sayın Dr Yasin Yıldız’a ve değerli Milli Saraylar çalışanlarına,  değerli sanat tarihi yüksek lisans ve doktora öğrencilerimize teşekkür ederiz. Bu tür etkinliklerin, kültürel mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz.

Çeşitli kamu kuruluşları ve akademik çevrelerce yoğun ilgi ile karşılanan gezinin, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın öz görevi doğrultusunda yapılacak bu türden programlara örnek olması bekleniyor.