Türk Kültüründe Alkışlar ve Kargışlar Kitabımıza 2021 Oğuz Tansel Halkbilim Ödülü

Doç. Dr. Ahmet Keskin’in Kurumumuz yayınları arasında yer alan Türk Kültüründe Alkışlar ve Kargışlar eseri Bilkent Üniversitesi Oğuz TANSEL Türk Edebiyatı Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 2021 Oğuz Tansel Halkbilim Araştırma Ödülüne layık görüldü.

“Üç Kanatlı Masal Kuşu” Oğuz TANSEL eğitmen, araştırmacı ve şair kimliğiyle tanınmıştır. Öz Türkçeye tutku düzeyindeki sevgisiyle görkemli bir şiir dili yaratmıştır. 40 kuşağının lirik ve özgün sesi, Salâh Birsel’in tanımıyla “doğa vurgunu, dağlarda duman duman ormanlardan, karlı uçurumlarda mavi sabahlardan geçip giden” Oğuz TANSEL’in anısına Bilkent Üniversitesinde kurulan Oğuz TANSEL Türk Edebiyatı Araştırma ve Uygulama Merkezi, dijital beşerî bilimlerden, karşılaştırmalı edebiyata, kültürel çalışmalardan çağdaş edebiyat eleştirisine kadar Türk edebiyatıyla ilgili her alanda projeler yapmak, araştırma ve uygulamalar yürütmek için yakın zamanda kurulmuştur.
Oğuz Tansel Türk Edebiyatı Araştırma ve Uygulama Merkezi Açılışı ve Ödül Töreni, 1 Aralık 2021 Çarşamba günü  saat 16.00’da Oğuz Tansel Türk Edebiyatı Araştırma ve Uygulama Merkezi (OTTEM) – Bilkent Üniversitesi Merkez Kampüs FA Binası Zemin Kat’ta gerçekleştirilecek. Tören, mevcut salgın koşulları sebebiyle sınırlı sayıda katılımcıya açık olacak  ve  geniş çaplı katılım için Üniversitenin Youtube kanalından canlı olarak yayımlanacaktır. (https://www.youtube.com/user/bilkentuniversitesi/live)Samsun Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet KESKİN’in Türk Kültüründe Alkışlar (Dualar/İyi Dilekler) ve Kargışlar (Beddualar/Kötü Dilekler) adlı eseri; eski dönemlerden günümüze kadar geniş bir yayılma ve yaşam alanı bulan alkış ve kargışların Türk kültür tarihindeki görünümlerini genel hatları ile ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla alkışlar ve kargışlar; Türk kültür tarihindeki, gündelik yaşamdaki, ritüellerdeki, edebî tür ve alanlardaki art ve eş zamanlı görünümlerinden hareketle bütüncül bir yaklaşımla incelenmiştir. Eserdeki alkış ve kargışlar özellikle de Anadolu sahası bağlamında ele alınmıştır. Beş ana bölümden oluşan çalışmada, Türkiye sahasından daha önce derlenmiş ve gündelik yaşamda kullanılan alkış ve kargış metinleri arasından seçilen ve bu iki türün başlıca özelliklerini en iyi şekilde yansıtan 200 alkış ile 325 kargış metni okuyucuya sunulmuştur. 
Yayınımızı, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının kitap satış bürolarından ve sanal mağaza adresinden https://emagaza-akm.ayk.gov.tr/ temin edebilirsiniz.