Türk Masal Külliyatı Projesi, Türk Kültürüne Katkı Sağlayan Ulusal ve Uluslararası Projeler Ödülü’ne Layık Görüldü.

Motif Vakfınca düzenlenen Geleneksel 26. Motif Halkbilim Ödüllerinden Türk Kültürüne Katkı Sağlayan Ulusal ve Uluslararası Projeler Ödülü’ne; Türk Masal Külliyatı Projesiyle bugüne kadar yapılmış araştırmaların, yayınların, derlemelerin, lisans ve lisansüstü tezlerin ve arşivlerin tek çatı altında toplanması için uğraş veren Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı layık görüldü.

23 Aralık 2023 tarihinde saat 20.00’de İBB Enver Ören Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törenin açılışında, Motif Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Baykal ve İBB Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan genel bir değerlendirme yaparak katılımcılara hitap ettiler. Daha sonra ödül törenine geçildi.

Ödül törenine Kurum Başkanımız Dr. Zeki Eraslan ve beraberindeki heyet katıldı. Motif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aça’nın takdim ettiği ödülü Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı adına alan Dr. Eraslan, katılımcılara hitaben kısa bir teşekkür konuşması sundu. Kurum Başkanımız şunları söyledi;

“Saygıdeğer hazirun, çok kıymetli sanatçılarımız, bilim insanlarımız, hanımefendiler, beyefendiler, tüm katılımcılar; hepinizi hürmet ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle acılı haberleriyle milletimizin yüreğimizi dağlayan şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyorum.

Atatürk Kültür Merkezi olarak bu ödülü almamıza vesile olan Türk Masal Külliyatı Projesi 2019 yılında bir araya gelen sahanın önde gelen kıymetli bilim insanlarının katkıları ve Kurumumuzun istikrarlı ve kararlı destekleriyle hayat bulmuştur. Kısaca, projemizin iki önemli yönünden bahsedeceğim. Yalnız dikkatlerinizi özellikle bahsedeceğim ikinci bölüme çekmek isterim.

Kısa adı TÜMAK olarak bilinen Türk Masal Külliyatı Projesi ile İslamiyet öncesinden günümüze kadar Türk masallarıyla ilgili sözlü anlatım geleneğinin bütün unsurları, yazılı ve sözlü kaynakları bir veri tabanında toplanmakta ve çağın teknolojik vasıtalarıyla genel okuyucu erişimine açılmaktadır.  Kurumumuz bilişim uzmanlarınca geliştirilen ve “Masal Masal Türkiye” adıyla yayımlanan bir cep telefonu uygulaması ile de Türk masallarının en güzel seçkileri genellikle çocuklardan oluşan hedef kitleye ulaştırılmaktadır.  Son zamanlarda görsel ve yazılı basının da konusu olan bu uygulamaya dikkatinizi çekmek ve bu vesileyle sizleri haberdar ederek uygulamayı cep telefonlarınıza indirmenizi tavsiye ediyoruz.

Artık çocuklarımızı bize ait ve bizden masallarla büyütelim ilkesiyle yola çıktığımız bu uygulamayla yedi bölgeden derlenen masallarımızı günlük hayatımıza dahil edip masal dinleme geleneğini yeniden canlandırmayı hedefliyoruz. Mevcut durumda altı yabancı dile çevrilen bu masallar, 2024 yılında İspanyolca ve Japoncaya da çevrilmek suretiyle sekiz dilde yayımlanacaktır. Geçen yıl bir de görme engelli çocuklarımız için braille alfabesi ile masal kitapları yayımladık. Önümüzdeki yıl da “Masal Masal Türkiye” mobil uygulaması üzerinden işitme engelli çocuklarımıza yönelik güncelleme yapmayı hedefliyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaların Motif Vakfı ve İBB Kültür Dairesi işbirliğiyle düzenlenen bir program çerçevesinde taltif edilmesi ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca yürütülen  Türk Masal Külliyatı Projesi’nin Türk Kültürüne Katkı Sağlayan Ulusal ve Uluslararası Projeler Ödülü’ne layık görülmesinden dolayı gerek Motif Vakfı’na, gerekse İBB Başkanlığına teşekkürlerimi arz ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

Dr. Zeki ERASLAN konuşmasını bitirdikten sonra Motif Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Baykal’a Çocuklar İçin Türk Masallarından Seçmeler dizisi kapsamında yayımladığımız bir masal seti takdim etti.

Bilim Kurulu Üyelerimiz Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu, Prof. Dr. Fatma Ahsen Turan ve Prof. Dr. Mehmet Naci Önal’ın da teşrif ettikleri Geleneksel 26. Motif Halkbilim Ödülleri Töreni gece boyunca sürdü ve on sekiz dalda verilen ödüller hak sahiplerini buldu. Törenin sonunda halk oyunu gösterisi sunuldu. Toplu fotoğraf çekiminin ardından tören sona erdi.