“Uluslararası El-Cezerî Çalışmaları ve Günümüze Yansımaları Sempozyumu ve Sergisi’’
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından “Türklerde Bilim ve Düşünce / Yedi Bilge Yedi Bölge” başlığı altında düzenlenmesi planlanan etkinlik dizisinin ikincisi olan ve Dicle Üniversitesi Rektörlüğünün iş birliği ile “Yedi Bilge Yedi Bölge / Uluslararası El-Cezerî Çalışmaları ve Günümüze Yansımaları Sempozyumu ve Sergisi 6-8 Ekim 2022 tarihlerinde Diyarbakır 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.
“Cezerî’nin Yaşadığı Diyarbakır İçkale Artuklu Sarayı Kazısı Fotoğraf Sergisi’’ açılışı ile saat 10.00’da başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kuruluşların tanıtım filminin izlenmesi ile devam etti. Açış konuşmasında Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan YILDIZ Cezerî’nin hayatı, kitabı El-Hiyel ve diğer eserleri, icatları kazı alanı ve buluntular hakkında bilgi vererek, Cezerî’nin ele alınacağı sempozyumda katılımcılara teşekkür etti ve sempozyumun bilim dünyasına katkı sağlaması dileğinde bulundu.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN, Diyarbakır’a ilk defa geldiğini, bundan sonra imkân bulduğunda daha çok gelmek istediğini ifade ederek başladığı konuşmasında, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının tanıtım filminde de izlendiği gibi kültürümüzün çok geniş ve farklı alanlarında bilimsel araştırmalara ve çalışmalara katkıda bulunduğunu ifade etti. Dr. ERASLAN ayrıca, Başkanlığın bu alanlarda çalışan kişi ve kuruluşları destekleyip onlarla iş birliği yaparak bu katkılarını sürdüren bir kurum olduğunu vurguladı ve Anadolu’nun kadim kültür şehri Diyarbakır’da böyle anlamlı bir sempozyum gerçekleştirmekten ve Cezeri’yi kendi topraklarında anmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi ve sempozyuma katılan bilim insanlarını tebrik ederek, sempozyumun faydalı ve verimli geçmesini temenni etti.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının kültür ve bilim dünyasındaki önemine değinen Dr. ERASLAN, Kurumun kültürümüzün geniş yelpazesi içinde sanattan spora, felsefeden düşünceye önemli görevler yerine getirdiğini ve bir kültür akademisi niteliği taşıdığını ifade etti. ERASLAN ayrıca, Kurumun yayımladığı 500’ü aşkın kaynak eser ve verdiği akademik burslarla bilimsel çalışmaları desteklediğini vurguladı. Dr. ERASLAN, “Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, kuruluşundan bu yana 900’ü aşkın kongre, sempozyum, çalıştay, panel düzenlemiş ve bugüne kadar 30 önemli projeyi tamamlamıştır.” dedi.
Dr. Zeki ERASLAN, Başkanlığın devam etmekte olan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı dâhilinde desteklenen “Türk Masal Külliyatı (Türkiye Sahası), Çocuklar İçin Türk Masallarından Seçmeler ve Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çevirisi” olmak üzere üç projesine de konuşmasında yer verdi ve bu projelerin kültür hayatımızdaki yerine değindi. Dr. ERASLAN, 2021 yılının Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi nedeniyle projenin ilk kitabının “Yunus Emre”ye ayrıldığını söyledi. Dr. ERASLAN, Aşkın Dili Yunus Emre adlı eserin Dış İşleri Bakanlığı ile iş birliği içerisinde pek çok ülkeye dağıtımının yapıldığını ve bu iş birliğinin devam ettirileceğini aktardı. Ayrıca ERASLAN çeviri projesi kapsamında Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Aydın Sayılı, Cahit Arf, Mevlana, Cezerî Ahmet Yesevi, Mimar Sinan, Fuat Sezgin gibi önemli on sekiz şahsiyetin de hayat hikâyelerinin on üç dile çevrilerek dünya gençliğine ulaştırılacağını kaydetti.
Dr. ERASLAN “Türklerde Bilim ve Düşünce / Yedi Bilge Yedi Bölge” başlığı altında planlanan etkinlik dizisinin ilki olan “Yedi Bilge Yedi Bölge / Taşköprülüzâde ve Osmanlı’da İlmî Düşüncenin Gelişimi” adlı panelin Kastamonu Üniversitesi’nde 12 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirildiğini ifade ederek, Kurum olarak Anadolu’da Türklerin bilime, sanata ve kültüre olan katkılarının ortaya çıkarılmasının ulusal ve uluslararası camiada Türk kültürünün düşünsel zenginliğini tanıtılmasının ve Türk kültürünün medeniyet köprüsü olma özelliğinin ortaya çıkarılması amacının gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu paylaşarak sempozyumu hazırlayanlara ve Kurum çalışanlarına teşekkür etti.
Başkanlığımız Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılını kutlamaya Türkiye’nin yedi bölgesinde gerçekleştirilecek yedi etkinliğin birincisi olan “Taşköprülüzâde ve Osmanlıda İlmî Düşüncenin Gelişimi” konulu panelle Kastamonu’da başladı ve ikinci etkinlik olan ‘’Uluslararası El-Cezeri Çalışmaları ve Günümüze Yansımaları Sempozyumu ve Sergisi’’ ile Diyarbakır’da devam ediyor. Sempozyum 8 Ekim 2022’de sona erecek.
Program kitapçığını görüntülemek için tıklayınız.