“Uluslararası İmruu’l-Kays Sempozyumu” Etkinliği Gerçekleştiriliyor.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi iş birliği ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirilen “Uluslararası İmruu’l-Kays Sempozyumu” etkinliği 26 Şubat 2024 tarihinde açış kısmındaki protokol konuşmalarıyla başladı ve 27 Şubat tarihine kadar devam edecektir.


Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın yanı sıra Ankara Valiliği ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin de paydaş olarak yer aldığı programın açış konuşmalarında yoğunluğu nedeniyle programa katılamayan Kurum Başkanımızın yerine söz alan söz alan Bilim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Müfit Selim SARUHAN hazirûna Başkanımızın selamlarını ileterek söze başladı. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı hakkında kısa bilgiler vererek yayın, etkinlik ve proje faaliyetlerimizden bahsetti. Başta Türk Masal Külliyatı Projesi olmak üzere Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çeviri Projesi gibi diğer çalışmaların Türkiye çapında ses getirmesine değindi. Ayrıca İmruu’l-Kays’ın hayatı ve şiirlerinde işlediği konulara da değinen Sayın SARUHAN Umberto Eco’nun “Avrupa’nın Engizisyon döneminde Gazali ve Farabi’nin eserleri gizli gizli okunurdu.” sözüne atıfta bulunarak Türk ve İslam tarihinde bilime ve düşünceye gösterilen hoşgörü ve öneme vurgu yaptı.


Açış konuşmalarında söz alan Ankara Valisi Vasip ŞAHİN ise ASBÜ’nün kuruluş misyonunu layıkıyla yerine getirdiğine değinerek Ankara’nın tarihi ve kültürel değerlerinin ortaya çıkarılması ve tanıtılmasının önemini belirtti. Ayrıca İmruu’l-Kays’ın tanıtılması ve anlaşılmasının da Ankara’ya ayrı bir değer katacağı üzerinde durdu. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve diğer paydaş kurumlara teşekkür eden Sayın ŞAHİN “üniversitelerimizin buna benzer faaliyetlerine destek sunmaya her zaman hazırız.” dedi ve sempozyumun başarılı geçmesini diledi.


Bir diğer konuşmacı olan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN ise İmruu’l-Kays’ın iki gün boyunca çeşitli yönlerden ele alınacağına değinerek böyle bir uluslararası sempozyumdaki hedeflerinin İslam tarihi ve Arap edebiyatı açısından çok büyük bir edip, mütefekkir ve entelektüelin anlaşılması ve tanıtılması olduğunu belirtti. Kendisinin Ankara’da metfun olmasına rağmen daha önce kendisi hakkında herhangi bir etkinliğin yapılmamasının eksikliğine değindi. Türkiye için Gazze ve Arap dünyasının sadece siyaset ve uluslararası ilişkiler açından değil aynı zamanda tarihi ve kültürel açıdan da çok önemli olduğunu belirtti. “İmruu’l-Kays’ın kabri kendisine yakışır şekilde yenilenerek daha fazla tanıtılmalıdır.” dedi.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk COŞKUN ise açış konuşmasında geçmiş günlerde Abidin Paşa ve Abdülhakim Arvasî gibi önemli şahsiyetler hakkında düzenledikleri etkinliklerden bahsederek “Uluslararası İmruu’l-Kays Sempozyumu” sonrası Mustafa Asım KÖKSAL hakkında da bir etkinlik düzenlemeyi planladıklarını belirtti. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve diğer paydaş kurumlara teşekkürlerini sunarak sempozyum hakkındaki iyi dileklerde bulundu.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Atik AYDIN da açış konuşmasında söz alarak İmruu’l-Kays’ın İslam tarihinin önemli kaynaklarından biri olması üzerinde durdu. Ayrıca Ankara tarihindeki yerine değinen Evliya Çelebi ve Mehmet Akif’e atıfta bulundu. Son olarak toplantının verimli geçmesini dileyerek sempozyuma katkı sunan herkese teşekkür etti.
Açış konuşmaları sonrası alanında otorite isimlerin yer aldığı sunumlar ile programın oturumlarına geçildi.

27 Şubat 2024 tarihine kadar devam edecek olan sempozyum programı için tıklayınız.