Yapılışının 400. Yılında Sultanahmet Camii Paneli
Türk- İslam medeniyetinin ve mimarisinin şaheserlerinden olan Sultanahmet Camisi’nin ibadete açılışının 400’üncü yılı dolayısıyla, Topkapı Sarayı’nda panel düzenlendi. 9 Haziran cuma günü Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nca düzenlenen panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Baha Tanman; Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Zeynep Tarım ve Prof. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu konuşmacı yolarak katıldılar.
Sultan I. Ahmet 9 Haziran 1617 Cuma günü namazdan önce Sultanahmet Camii’nin bahçesine âdet olduğu üzere bir çınar ağacı fidanı dikti. Bizzat diktiği minik çınarı sularken Ezan-ı Muhammedî okundu. Ardından ilk cuma namazı kılınmasıyla ibadete açılmış olan Sultanahmet Camii, ihtişamla zarafeti buluşturan muhteşem güzelliğiyle 400 yıldan beri bütün İslâm dünyasında “cami” modeli olarak kabul ediliyor.
Prof. Dr. Zeynep Tarım, panelde yaptığı konuşmada, “I. Ahmet döneminde ilk defa bir padişah sancağa çıkmadan padişah olur. Uzun sürecek bazı adetler onun döneminde başlamış. Sultan Ahmet’in kardeşlerinin ortadan kaldırılmasına müsaade etmemesi, ailedeki en büyük erkeklerin padişahlığa geçmesi gibi hadiselerle 17’inci yüz yılda yeni ve farklı Osmanlı’nın temelini oluşturmuştur.” dedi.
Prof. Dr, Zeynep Ahunbay, Sultanahmet Camisi’nin geçmişten bugüne, İstanbul silüetinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, “Sultan Ahmet, kendisine özgü bir cami yaptırmak için yer arıyor. Bütün İstanbul tepelerinde farklı eserler olduğu ve istimlak edildiği için en uygun yer olarak Sultanahmet Meydanı belirleniyor.” ifadelerini kullandı.Prof. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu ise Sultanahmet Camii’nde padişahın ibadet ettiği hünkâr mahfili hakkında bilgiler paylaştı. 28 yaşında vefat eden Sultan I. Ahmed’in kısa ömründe büyük bir şaheser bıraktığını söyleyen Çobanoğlu, “Sultanahmet, çok mühim bir külliye… Padişaha has bir yapı olan Hünkâr Kasrı ilk defa Sultanahmet Camii’nde karşımıza çıktı. Sultanahmet Camii’nin yine Ramazan ayında bir kadir gecesi henüz tamamlanmadan açılışının yapıldığını, I. Ahmet’in 28 yaşında vefat etmeden önce önemli eserleri tarihe kazandırdığını anlattı.
Topkapı Sarayında gerçekleştirilen panelin sonunda panelistlere Atatürk Kültür Merkezi Başkan Vekili Zeki Eraslan ve Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Şaban Abak tarafından armağanları takdim edildi.