8.Uluslararası Türk Kültürü Kongresi: Kültürel Miras / The 8th International Congress on Turkish Culture: Cultural Heritage
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından 23-27 Ekim 2013 tarihleri arasında, Eskişehir’de “Kültürel Miras” konulu 8. Uluslararası Türk Kültürü Kongresi gerçekleştirildi.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen “Uluslararası Türk Kültürü Kongresi”, Kurumumuz tarafından başarıyla gerçekleştirildi.
Kongremizin açılışına önceki Milli Eğitim ve Kültür Bakanlarımızdan Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, A.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naci Gündoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Hüseyin Kocabıyık, vali yardımcıları ve çok sayıda davetli katıldı.
Türk kültürünün farklı alanlarında uzman 124 bilim insanının 108 bildiri sunduğu Kongremiz, gerek konukların yüksek katılımı, paralel oturumların düzenli ve aksamadan akışı gerekse ağırlama, konaklama, ikram ve ulaşım hizmetleri bakımından son derece başarılı bir organizasyon oldu.
Kongre, ilk kez Ankara dışında bir ilimizde; 2013’te “Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilmesi de dikkate alınarak Eskişehir’de düzenlendi. Kurumumuzun özkaynakları ve kendi personeliyle gerçekleştirilen Kongre’ye Eskişehir Valiliği, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, Odunpazarı Belediyesi ve Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı da kıymetli katkılarda bulundular.
24 Ekim 2013 Perşembe günü Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Opera ve Bale Salonu’nda saat 10:00’da açılış Programı ile başlayan VIII. Uluslararası Türk Kültürü Kongresi’nin 29 oturum halinde planlanan bilimsel toplantıları 26 Ekim 2013 Cumartesi günü tamamlandı.
Kurumumuz başkanı Prof. Dr. Turan Karataş yaptığı açılış konuşmasında, Atatürk Kültür Merkezi’nde bugüne değin yapılan çalışmaları özetleyerek gelecekte yapılması planlanan projelere temas etti. Genel ağdaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek amacıyla herkesin kullanımına açık olacak bir Türk Kültürü Sözlüğü’nün hayata geçirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Prof. Karataş, Türkiye’de bilimsel çalışma hayatında fen bilimlerine verilen desteğin sosyal bilimlere, kültürel çalışmalara yeterince verilmediği gerçeğinden hareketle Kurumumuzun Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu gibi Türk Kültür Kurumu şahsiyetine kavuşmasının gereğine işaret etti. Kurumumuzun bir “Kültür Akademisi” hüviyetini kazanabilmesi için de gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen de açılışta yaptığı konuşmada Türk kültürünün dünyanın en zengin kültürlerinden birisi olduğunu vurguladı. Prof. İsen, kültürel mirasımızın yeni bir üslup ve yeni bir dille mutlaka “yeniden sunulması”nın önemine işaretle şöyle konuştu: “Türk Edebiyatının genel ağ üzerinden mevcut potansiyelini sunacağımız bir çalışma içerisindeyiz. Divan edebiyatı, aşık edebiyatı ve tekke edebiyatı alanında eser sahibi 12 bin 500 civarında sanat ve kültür insanından sözediyoruz ki bu büyüklükteki bir rakam dünya üzerindeki ilk 5 arasında değerlendirilebilir. Bu birikimi nasıl dünyanın ilgisini çekebilecek bir çerçeveye taşıyacağız? Yeni bir anlatım tarzı ve yeni bir dil bulup bunu dünya ile paylaşmamız lazım.”
Kültür – Turizm ve Milli Eğitim eski Bakanı Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik de açılış konuşmasında kültürün “millî” ve “evrensel” boyutları üzerinde durdu. Millî vasfın korunması suretiyle insanlık ailesi içindeki saygın yerimizi de koruyabileceğimize, bunun için de dünyayı ve insanlığı tabiat bütünlüğü içinde kavramamız gerektiğine işaret etti.
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, “Türk dünyasında aynı idealler için çarpan kalplerin bir araya geldiği buluşma noktasına ve aynı zamanda “Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti” Eskişehir’e hoş geldiniz.” diyerek başladığı konuşmasında Eskişehir’in tarihî ve kültürel zenginliklerinden, Türk kültürünü meydana getiren unsurlardan ve bunların gelecek nesillere aktarılmasının öneminden bahsetti. Bu kongrenin de bu amaca hizmet etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kapanış oturumunda Prof. Dr. Uğur Derman başkanlığında oturum başkanlarından oluşan seçkin bir heyet tarafından kongre hakkında değerlendirmeler yapıldı; bilimsel toplantılar ve sunumlarla ilgili olumlu ve olumsuz kanaatler belirtildi. Bundan sonra yapılacak kongre ve sempozyum çalışmalarında dikkat edilmesi gereken noktalar paylaşıldı.
27 Ekim Pazar günü ise Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından konuklarımız için “Tarihî ve Kültürel Dokusuyla Eskişehir” turu düzenlenip öğle yemeği ikramı yapıldı. Konuklarımıza üzerinde AKM amblemi bulunan deri çanta, özel baskılı cep saati, kalem gibi hediyeler sunuldu. Yine Eskişehir Valiliği ve Ajans tarafından sağlanan özel baskı “Yunus Emre Divanı” hocalarımıza hediye edildi.
Kongre, toplu hatıra fotoğrafları çekimiyle sona erdi.