9. ULUSLARARASI TÜRK KÜLTÜRÜ KONGRESİ’NİN AÇILIŞ TÖRENİ YAPILDI

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, 21-23 Ekim 2021 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Lefkoşa şehrinde 9. Uluslararası Türk Kültürü Kongresi’ni “Yurt Dışı Türk Kültür Varlıkları: Kıbrıs” temasıyla gerçekleştiriyor.

Ülkemizden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden devlet erkânının katılımıyla Arabahmet Kültür Evi’nde 21 Ekim 2021 günü saat 10.00’da başlayan açılış töreni Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat OKTAY’ın kongreye gönderdikleri tebrik mesajlarının okunmasıyla başladı ve açılış konuşmalarıyla devam etti.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN konuşmasına, 9. Uluslararası Türk Kültürü Kongresi’ni kadim medeniyet merkezi Akdeniz’in incisi Kıbrıs’ta Arabahmet Kültür Evi gibi kongrenin temasına uygun tarihî bir mekânda yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

ERASLAN konuşmasında, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna bağlı, özel bütçeli ve kamu tüzel kişiliğe sahip bir kurum olan Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının çalışmalarından söz etti. ERASLAN, Kurumun kültürümüzün geniş yelpazesi içinde sanattan spora, felsefeden düşünceye önemli görevler icra ettiğini ve bir kültür akademisine dönüştüğünü belirtti. Dr. ERASLAN, “Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, kuruluşundan bu yana 900’ü aşkın kongre, sempozyum, çalıştay, panel düzenlemiş ve bugüne kadar 30 önemli projeyi tamamlamıştır.” şeklinde konuştu.

Dr. ERASLAN ayrıca, Kurumun yayımladığı 500’ü aşkın kaynak eser ve verdiği akademik burslarla bilimsel çalışmaları desteklediğini de ifade etti.

Dr. Zeki ERASLAN, Başkanlığın devam etmekte olan “Türk Masal Külliyatı (Türkiye Sahası)”,  “Çocuklar İçin Türk Masallarından Seçmeler” ve “Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çevirisi” olmak üzere üç projesine de konuşmasında yer verdi.

ERASLAN, 2021 yılının Cumhurbaşkanımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi nedeniyle projenin ilk kitabının “Yunus Emre” olduğunu söyledi. Dr. Zeki ERASLAN konuşmasını kongrenin başarılı geçmesi temennisinde bulunarak sonlandırdı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU açılış konuşmasında, 2021 yılının Kıbrıs’ın fethinin 450. yılına tekabül etmesi münasebetiyle “Yurt Dışı Türk Kültür Varlıkları: Kıbrıs” teması çerçevesinde gerçekleştirilecek 9. Uluslararası Türk Kültürü Kongresi’nin başarılı geçmesi temennisinde bulundu. Prof. Dr. HEKİMOĞLU, Kıbrıs’ın Anadolu için çok önemli olduğunu ve Kıbrıs ile ilgili sunulacak bildirilerin de kültür dünyamıza büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Nadir ALPASLAN törendeki konuşmasında, Kıbrıs’ın fethinin 450. yılında Kıbrıs’ta olmaktan duyduğu heyecan ve mutluluğu dile getirerek kongrenin başarılı geçmesi dileğinde bulundu.

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Sayın Fikri ATAOĞLU ise, 9. Uluslararası Türk Kültürü Kongresi’nin Kıbrıs’ta yapılmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek ülkenin turizm potansiyelini en iyi şekilde kullanmaya çalıştıklarını ifade etti. Turizm ve Çevre Bakanlığı olarak on bin yılı aşkın tarihiyle Kıbrıs’ın kültürel değerlerini ortaya çıkarmaya ve dünya turizminden pay almaya çalıştıklarını söyledi. Fikri ATAOĞLU, kongreden elde edilecek verilerin kendilerine katma değer sağlayacağını ifade ederek katılımcılara teşekkürlerini sundu.

Açılış tören müzik dinletisi ve Prof. Dr. Ulvi KESER’in Uygarlıkların Beşiği Kıbrıs ve Adada Türk İzleri  başlıklı konferansı ile sona erdi. Ayrıca kongre boyunca Kıbrıs’taki Türk Eserleri Sergisi ve Kıbrıslı Türk Ressamlar Sergisi gezilebilir.

9. Uluslararası Türk Kültürü Kongresi’nde Kıbrıs’ta bulunan maddi ve manevi Türk kültür varlıkları tüm yönleriyle ele alınacaktır. Kongre kapsamında; Edebiyat, Halk Bilimi, Mimari, Musiki, Sanat Tarihi, Somut Olmayan Kültürel Miras, Tarih, Uluslararası İlişkiler ve Vakıflar başlıkları altında bildiriler sunulacaktır.

Halka açık olarak yapılacak kongre, Kıbrıs üzerine yaptıkları çalışmalarla tanınan 50 bilim insanının katılımıyla 12 oturumda gerçekleştirilecek ve 23 Ekim günü saat 18.00’de yapılacak değerlendirme toplantısı ile sona erecektir.

Program kitapçığı için tıklayınız.