Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Tarafından “Mehmet Akif ERSOY Konferansı” Düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından 08 Mart 2024 tarihinde saat 15.00’te Ankara’da Kurum binamız bünyesindeki Korgeneral Suat İlhan Konferans Salonu’nda Dr. Öğr. Üyesi Necmettin TURİNAY’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Mehmet Akif ERSOY Konferansı” başlıklı etkinliğimiz başarıyla icra edildi.

Etkinlik saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kurum tanıtım filminin izlenmesiyle başladı. Etkinlik kapsamında Mehmet Akif ERSOY’un yazdığı şiirin 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabulünün 103. yıl dönümü münasebetiyle Mehmet Akif ERSOY’un kişilik özellikleri ve hayat serüveninin yanı sıra İstiklal Marşı’nın ortaya çıkış süreci ve önemi üzerinde durulmuştur.

Bilim, sanat ve kültür kavramlarının önemi üzerinde durarak söze başlayan Sayın TURİNAY, “Çanakkale Şehitlerine” şiiriyle ünlenen Mehmet Akif’in şiirinin nice şöhretli şair arasından sıyrılarak niçin ve nasıl onun şiirinin  İstiklal Marşı olarak kabul edildiğini, bir imparatorluğun yıkılışı ve yabancı güçler tarafından vatanın işgali ortamındaki karanlık ve umutsuz bir atmosfer içinde dahi coşku ve umut dolu İstiklal Marşı’nın nasıl yazıldığını açıkladı. Tarihi olayların kalıcı hale getirilerek hatırlanmasında sanatın ve şiirin önemine vurgu yaparak Mehmet Akif’in bir vatansever olarak birçok siyasi ve vatani görevde vazife almasına rağmen ne kadar mütevazı bir kişiliğe sahip olduğu üzerinde de duruldu.

İlgiyle izlenen programın ardından Kurum Başkanımız Dr. Zeki ERASLAN konuşmacı Dr. Öğr. Üyesi Necmettin TURİNAY’a Mehmet Akif’i hem şair hem de insani yönleriyle tanıttığı için teşekkür ederek katılım belgesi ve Mehmet Akif’le ilgili yayınlarımızdan seçilen Kurum kitaplarımızı hediye olarak takdim etti.