Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Bilim Kurulu Toplantısını Gerçekleştirdi.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Türk kültürünün farklı alanlarında çalışmalarını sürdüren 25 Bilim Kurulu üyesi, Kurum uzmanları ve müdürlerinin katılımıyla 31 Mayıs 2022 tarihinde Bilim Kurulu toplantısını çevrim içi olarak gerçekleştirdi.
Bilim Kurulu toplantısı, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN’ın açış konuşması ile başladı. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna bağlı, özel bütçeli ve kamu tüzel kişiliğe sahip bir kurum olan Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının önemine değinen Dr. ERASLAN, Kurumun kültürümüzün geniş yelpazesi içinde sanattan spora, felsefeden düşünceye önemli görevler icra ettiğini ve bir kültür akademisi niteliği taşıdığını belirtti. Dr. ERASLAN ayrıca, Kurumun yayımladığı 584 kaynak eser ve verdiği akademik burslarla bilimsel çalışmaları desteklediğini dile getirdi.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, Bilim Kurulu toplantısına katılarak “Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının projelerinin ne kadar önemli olduğundan söz etti ve “Kendisi küçük ama yaptığı işlerin büyük olduğu yüz akı bir kurumdur.” ifadesini kullandı. Prof. Dr. HEKİMOĞLU konuşmasında, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının “Halıcılık Külliyatı, Makam Geleneği, Aydın Sayılı Külliyatı, Masal Külliyatı, Çeviri Projesi” gibi kendisinin de yakinen takip ettiği projelerine dikkat çekti. HEKİMOĞLU, Bilim Kurulu toplantısının başarılı geçmesi temennisinde bulunarak Bilim Kurulu üyelerine teşekkürlerini iletti.
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN, Bilim Kurulu üyelerini Başkanlığın faaliyetleri hakkında bilgilendirdiği bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Zeki ERASLAN, Başkanlığın devam etmekte olan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı dâhilinde desteklenen “Türk Masal Külliyatı (Türkiye Sahası), Çocuklar İçin Türk Masallarından Seçmeler ve Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çevirisi” olmak üzere üç projesine de sunumunda yer vererek bu projelerin kültürümüz açısından önemini açıkladı. Dr. ERASLAN, 2021 yılının Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi nedeniyle projenin ilk kitabının “Yunus Emre”ye ayrıldığını söyledi. Dr. ERASLAN, Aşkın Dili Yunus Emre adlı eserin Dış İşleri Bakanlığı ile iş birliği içerisinde pek çok ülkeye dağıtımının yapıldığını ve bu iş birliğinin devam ettirileceğini aktardı. Ayrıca Dr. Zeki ERASLAN, çeviri projesi kapsamında on dile çevrilecek Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Aydın Sayılı, Cahit Arf, Mevlana, Cezeri, Ahmet Yesevi, Mimar Sinan, Fuat Sezgin gibi önemli on sekiz şahsiyetin de hayat hikâyelerinin dokuz dile çevrilerek dünya gençliğine ulaştırılacağını kaydetti. Dr. ERASLAN, özellikle Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet’in 2023 yılında on dile çevrileceğinin duyurusunu yaptı.
Dr. ERASLAN bununla birlikte, Türk kültürünün canlı tanıkları belgesel serisine devam edileceğini ve projede Prof. Dr. Esin KAHYA, Dr. Müjgan ÜÇER ve Prof. Uğur DERMAN gibi isimlerle çalışılacağını aktardı.
Dr. Zeki ERASLAN’ın Kurum faaliyetlerini değerlendirme ve bilgilendirme sunumunun ardından toplantının olağan gündemine geçildi.
Toplantıda ilk olarak Bilim ve Uygulama Kolu başkanları kol faaliyetlerini değerlendirdi. Bu doğrultuda Prof. Dr. Melek DOSAY GÖKDOĞAN, Prof. Dr. Musa Yaşar SAĞLAM, Prof. Dr. Erdoğan ERBAY, Prof. Dr. Fatma TURAN, Prof. Aysen SOYSALDI, Prof. Dr. Murat Salim TOKAÇ yapılan etkinlikler hakkında konuştu ve 2022 yılı ikinci dönem faaliyetleri ile ilgili bilgiler aktardı.
Toplantıda, 2022-2023 eğitim yılında verilecek Prof. Dr. Aydın Sayılı burslarının alan ve konuları görüşülerek Burs Alan Çalışma Grubu belirlendi.
Toplantı, Bilim Kurulu üyelerinin 2023 yılının bilimsel faaliyetlerine ilişkin görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.