Uluslararası Deniz ve Kıyı Sempozyumu’nun İlk Günü Başarı ile Tamamlandı.

 Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Türk Dil Kurumu Başkanlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen Uluslararası Deniz ve Kıyı Folkloru Sempozyumu 05 Ekim 2023 tarihinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Konferans Salonunda yoğun dinleyici katılımıyla başladı.

Başkanlığımızın, uluslararası folklor araştırmaları ve bilim insanları arasında iş birliğinin geliştirilmesinin yanı sıra özellikle dünyadaki kültürel ekolojik hareketlere, sürdürülebilir kalkınma çabalarına ve ülkeler arasında dostluk ve barışın yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak ve çağın gerekliliklerine uygun araştırma metotları ile alana önemli miktarda yeni bilginin kazandırılması ve kamuoyu ile paylaşılması amacıyla düzenlediği Uluslararası Deniz ve Kıyı Folkloru Sempozyumu Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan KAÇAR, Muğla Vali Yardımcısı İsmail SOYKAN ve diğer protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla saat 10.00’da başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından Kurum Tanıtım Filmi’nin gösterimi ile başlayan sempozyum açılışında üniversite bünyesinde yer alan Orkestra tarafından kısa bir dinleti ve ardından Zeybek dansı icrası gerçekleştirildi.

İcraların ardından Kurum Başkanımız Dr. Zeki ERASLAN açış konuşmalarında bulundu. Dr. ERASLAN,  “Sayın Valim, Sayın Rektörüm, çok kıymetli bilim insanları, sevgili öğrenciler hepinizi saygı, sevgi ve kemal-i hürmetle selamlıyorum. Konuşmama başlarken bu güzel müzik ziyafeti ve harmandalı gösterisi için üniversitemizin kıymetli öğretim üyelerine teşekkür ediyorum. Kurum olarak, bugün pek çok kadim medeniyetin buluşma noktası olan Muğla’da böylesine anlamlı bir toplantıda ve böylesine güzide bir bilim topluluğuyla ve siz değerli öğrencilerimizle bir arada bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Tanıtım filminde kısaca yer alan ama özellikle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun bünyesinde anayasal bir kurum olarak görev, yetki ve sorumluluklarını devam ettiren kurumumuz ve özellikle birkaç projesi hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi vermek isterim.  Atatürk Kültür Merkezi, kültürümüzün çok geniş yelpazesinde görev, yetki ve sorumluluk üstlenmiş bir bilim ve kültür akademisidir. Bugüne kadar 500’ü aşkın kaynak eser yayınlayan kurumumuz 950’yi aşkın ulusal ve uluslararası sempozyum ve panele ev sahipliği yapmış,  ya bizzat gerçekleştirmiş ya iş birliğiyle ya da desteklemek suretiyle icra etmiştir. 

Kurumumuz Cumhuriyet Türkiye’sinde,  Cumhuriyet tarihinde ilk olma özelliği taşıyan özellikle iki önemli projeye şu an ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan bir tanesi Türk Masal Külliyatı’dır.  Türk masal külliyatı ilk kez sahanın bütün kıymetli bilim insanlarını bünyesinde barındırmak suretiyle bir veri tabanında bir araya getirilmektedir. 10 bine yakın masal derlenmiş ve çeşitli denetimlerden geçirilmek suretiyle projemiz büyük bir hızla yoluna devam etmektedir. Burada özellikle altını çizmek istediğim, kıymetli öğrencilerimiz de buradayken onların da dikkatini çekeceğini düşündüğüm bir hususa işaret etmek istiyorum. Bu çalışmalar çağın gerektirdiği teknolojiyle insanlarımızın, ebeveynlerimizin ve çocuklarımızın hizmetine sunulacaktır. Masal külliyatı, yazılım tabanlı olarak ilerlemekte olup hazırlanan uygulamanın App Store ve Play Store mağazalarından bu ayın sonuna kadar cep telefonuna ve tabletlere indirilerek hizmet vermesi planlanmaktadır. İndirebileceğiniz bu uygulama sizi 7 bölgeye götürecektir ve 7 bölgede her il için derlenmiş masalları görebileceksiniz. O iller hakkında kısa önemli anekdotlara rastlayacağınız bu yazılımda hem yöresel şiveyle hem de İstanbul Türkçesiyle bu masalların seslendirilmiş biçimine ulaşılabilecektir.  Masalların sadece Türkiye’de değil yurt dışında bulunan Türk toplulukları ve insanlarımız için de önemli bir erişim kaynağı olacağını değerlendirmekteyiz.

Bir diğer önemli nokta da bu büyük projenin bir alt projesi olan ve çocuklarımıza yönelik yapmış olduğumuz Çocuklar İçin Türk Masallarından Seçmeler projesidir.  Bu projenin üçüncü aşamasını 2023 Eylül itibariyle tamamlamış bulunmaktayız. Burada dikkatinizi çekmek istediğim husus şudur ki bugüne kadar biz masal deyince La Fontaine, Andersen, Grimm kardeşler masallarını çocuklarımıza okuttuk. İşte ilk kez milli ve yerli,  bizden masallar bir araya toplanıyor,  bununla da yetinmiyoruz ve bu masalları pek çok Avrupa diline de çeviriyoruz. Şu anda masallarımız Fransızca, Almanca, İngilizce, Arapça, Rusça ve Farsçaya çevirmiş bulunmaktayız. Çevrilen masallar Dışişleri Bakanlığı  ve elektronik ortam aracılığıyla yurt dışındaki insanlarımızın da hizmetine sunulacaktır. 

Masal konusundan ayrılarak önemli gördüğümüz, Cumhuriyet Türkiye’sinde yine bir ilk olma özelliği gösteren Türk devlet ve düşünce hayatına yön veren büyüklerimizin hayatlarını 9 dile çevirme projesinden bahsetmek istiyorum. 2021 yılında Cumhurbaşkanlığımızın genelgesiyle Yunus Emre ve Türkçe yılı ilan edilmişti ama Kurumumuz bu projeye daha önce başlamış ve Yunus Emre’yle bu projenin başlangıcını yapmıştır. İki yılı aşkın bir çabayla Mustafa Tatcı hocamızın kaleme aldığı Yunus Emre kitabı 9 dilde yayımlanmak suretiyle Dışişleri Bakanlığımızın kıymetli iş birliğiyle dünyada elliyi aşkın ülkeye ulaştırılmıştır. Bu proje bağlamında yine Aydın Sayılı, Cahit Arf ve tabii ki 2023 yılı için de daha önceden başlayan bir çalışmayla Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatları da bu sefer İspanyolcayı da bu dillere katmak suretiyle 10 dile çevirme sürecimiz tamamlanma aşamasına gelmiştir. Bütün bu çalışmalarla Atatürk Kültür Merkezi, bize ait bizden değerleri sadece ülkemiz insanına değil dünyaya tanıtma amacını gütmektedir.

Bugün de Türk Dil Kurumu Başkanlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin kıymetli iş birliğiyle Uluslararası Deniz ve Kıyı Folkloru Sempozyumu’nu hayata geçirmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu çalışma bağlamında toplantının önemli bir başlangıç olacağını düşünüyorum.  Denizin ve kıyının bu bölgenin insanıyla kurduğu özel bir bağı, denizin bereketi var. Bu bağın anlaşılması ve bu kültürel mirasın aktarılması gerekiyor.  Ben bu program vesilesiyle bu noktadaki çalışmaların ivme kazanacağını, sunulan bildirilerin yeni çalışmalara kapı aralayacağını düşünüyorum.

Programda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.  Bu çerçevede bilim kurulu üyemiz olan Prof. Dr. Naci Önal hocamıza ve üniversite imkanlarını bize açarak kullanmamıza fırsat veren Rektörümüze,  onun şahsında katkısı olan bütün üniversite personelimize,  Atatürk Kültür Merkezinin kıymetli çalışanlarına, yurt içinden ve yurt dışından programımızı teşrif eden siz değerli bilim insanlarına ve tabii ki salonumuzu teşrif eden kıymetli öğrencilerimize teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.” diyerek konuşmasına son verdi.

Dr. Zeki ERASLAN’ın ardından açış konuşmasını yapmak üzere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan KAÇAR söz aldı. Prof. Dr. KAÇAR, “Üniversitemizin böylesi tematik sempozyumlara ev sahipliği yapmasını gurur verici buluyorum. Sempozyumun denizcilikle ilgili olması ve bunun Muğla’da yapılması, deniz kıyı politikasıyla ilgili olması ayrıca önemli.” diyerek sempozyumda emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasına son verdi.

Prof. Dr. KAÇAR’ın ardından söz alan Muğla Vali Yardımcısı İsmail SOYKAN, sempozyumun Muğla’da gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek emeği geçen herkese teşekkürlere sunarak sözlerine son verdi. Açış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumuna geçildi.