“Uluslararası Edebiyat ve Toplum Sempozyumu”
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Bartın Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Uluslararası Edebiyat ve Toplum Sempozyumu” 28-30 Nisan 2016 tarihlerinde Bartın’da gerçekleştirildi.
Bartın Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapılan açılış programına Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, edebiyat ve toplum kavramları yan yana geldiğinde hep sorunlu bir alandan söz edildiğini ancak son yıllarda bunun kırıldığını söyledi. Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş da edebiyatın toplumla ilişkisinin sorunlu olduğuna vurgu yaparak şöyle dedi: “Toplumu anlatma biçimi, toplumca anlaşılma, itibar görme, toplumu önemseme, toplumca önemsenme, yayılma, yaygınlaşma ve daha onlarca başlık hemen her devirde ‘sanat ve toplum’ söz konusu olarak tartışılmıştır ve bir mesele olarak karşımıza çıkmıştır. Güncelliğini de korumuş ve edebiyatın temel meselesi saydığımız, sempozyumumuzun ana başlığı burada 2 gün boyunca önemli bilim adamları tarafından tartışılacak. Yeni araştırmaları ve taze düşünceleri dinleyeceğiz. Bu etkinlik bittiğinde de güzel neticeler elde etmiş olacağız.”
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum, Prof. Dr. Ramazan Kaplan’ın başkanlığını yaptığı açılış oturumu ile başladı. Prof. Dr. Ahmet İnam ‘Öteleyen Edebiyat’, Prof. Dr. Turan Koç ‘Edebiyat ve Hayat’ başlıklı bildirilerini sundu. Prof. Dr. Turan Karataş da edebiyat ve toplum ilişkisini ele aldığı konuşmasında edebiyatın, bir edebî tür olarak da romanın bir ayna gibi toplumu yansıttığını belirtti.
Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu Türkiye Cumhuriyeti olarak zor zamanlardan geçildiğini ifade ederek “Ancak biz çok çalışarak ve inanarak ülkemizi bu zor durumdan çıkaracak ve huzura kavuşturacağız. Bu huzur aynı zamanda bölgemizin de huzuru demektir. Onun için herkes kendi alanında elinden geleni yapmak ve çok çalışmak zorundadır.” dedi.
137 bilim insanı ve yazarın katıldığı sempozyum 2 gün boyunca 4 farklı salonda eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Kapanış ve değerlendirme oturumunun ardından sempozyumda emeği geçenlere ‘Teşekkür Belgesi’ verildi ve sempozyum sona erdi.