Uluslararası Rauf Yekta Sempozyumu’nun Açış Töreni Yapıldı.

Türk müziği teorisi ve tarihi üzerine yaptığı bilimsel araştırmalarla Türk müzikolojisine öncü olan neyzen, besteci ve müzikolog Rauf Yekta (1871-1935), İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın ev sahipliği ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı iş birliğiyle anılıyor.

06 Ocak 2023 Cuma günü saat 10.00’da “Rauf Yekta Bey’in Koleksiyonundan Seçmeler” başlıklı sergi ile başlayan açış töreni, protokol konuşmalarıyla devam etti.

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün DOĞRUSÖZ, açış konuşmasına sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulunarak başladı. Prof. Doğrusöz, Rauf Yekta’nın biyografisi ve Türk müziği tarihindeki yeri ve öneminden bahsederek sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese şükranlarını iletti.İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Ali TÜFEKÇİ, açış konuşmasına hicaz taksiminden oluşan ney dinletisi ile başladı. Rauf Yekta’nın aydın kimliğine değinen Prof. Tüfekçi, bu zengin içerikli uluslararası sempozyumu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ve iş birliği için Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığına teşekkürlerini ifade etti.Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki ERASLAN konuşmasına, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini dile getirerek başladı ve katılımcıları Başkanlığın faaliyetleri hakkında bilgilendirdi. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının kültür ve bilim dünyasındaki önemine değinen Dr. ERASLAN, Başkanlığın kültürümüzün geniş yelpazesi içinde sanattan spora, felsefeden düşünce alanlarında önemli görevler yerine getirdiğini ve bir kültür akademisi niteliği taşıdığını belirtti. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının kurulduğu 1983 yılından bu yana 500’ü aşkın kaynak eser yayımladığını ve 950’yi aşkın ulusal/uluslararası bilimsel ve kültürel etkinliği bizzat veya iş birliği şeklinde düzenlediğini vurguladı.

ERASLAN ayrıca, Başkanlığın özellikle müzik alanında yaptığı yayın ve etkinlik çalışmaları hakkında bilgi vererek “Bugünün anlam ve önemine binaen 2018 yılında yaptığımız bir yayın çalışmasından bahsetmek istiyorum. Prof. Dr. Nilgün DOĞRUSÖZ DİŞİAÇIK editörlüğünde Rauf Yekta Bey’in Musiki Antikaları adlı eseri bilim ve sanat dünyasına kazandırdığımızı iftiharla dile getiriyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

Açış konuşmalarının ardından Prof. Nermin KAYGUSUZ’un sanat yönetmenliğinde “Rauf Yekta Bey’in Eserleri”nden oluşan bir konser verildi.

08 Ocak 2023 günü saat: 14.30’a kadar sürecek olan sempozyumda tarih yazımı, belge üretimi ve arşivciliği özümsemiş, ulusal ve uluslararası alanda çalışmalarıyla Türk müzikolojisinin öncü isimlerinden biri olarak müzik tarihimizde iz bırakmış olan Yekta’nın makaleleri, yayınları, kişisel arşivi, derleme çalışmaları, müzisyen ve besteci kimliği farklı açılardan ele alınacaktır. İTÜ TMDK Youtube kanalından da canlı yayınlanacak olan etkinlik, “Yavuz Yektay-Cem Yektay”, “Mehmet Atâullah Dede”, “Abdülkadir Merâgi”, “La Musique Turque”, “Esatiz-i Elhan”, “Ahiretlik”, “Nâyî Osman Dede ve Kevserî”, “Milli Tekbir”, “Şehbâl” başlıklarıyla dokuz ayrı oturumda gerçekleşecek ve her bir oturumda Yekta’nın çalışmaları farklı açılardan değerlendirilecektir.

Sempozyumun ikinci günü Cemal ÜNLÜ, “Türk Ocağı Musiki İhtifali Heyeti Adıyla Bir Darülelhan Konseri ve Konser Plakları: 27 Temmuz 1927” başlıklı, açıklamalı bir taş plak dinletisi gerçekleştirecektir.

Sempozyum programı için tıklayınız.

Sempozyumu izlemek için tıklayınız.